Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

"Procureo" snimak sudara japanskog i kineskog broda

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Video snimak kontroverznog incidenta kada su se sudarili kineski ribarski i brod japanske obalske straže, a koji je doveo do tenzija u odnosima dve zemlje, "procureo" je na internet između 4. i 5. novembra, prenosi sajt "Igzeminer".

Prema japanskim medijima, šest video snimaka koji su postavljeni na "Jutjub", ukupne dužine 44 minuta, sadrže detalje incidenta u kome su se dva broad sudarila u vodama u blizini spornog ostrva kojeg Japanci zovu Senkaku, a Kinezi Diaoju.

Senkaku je deo malih, nenastanjenih ostrva u Istočnom kineskom moru, bogatom prirodnim resursima. Ostrva su pod kontrolom Japana, ali Kina je poslednjih godina počela da polaže teritorijalno pravo na njih.

Japanske vlasti su 9. septembra zaplenile kineski brod, zajedno sa kapetanom, čije je produženo zadržavanje razbesnelo Kinu i dovelo do zvaničnih žalbi i antijapanskih protesta u zemlji, ali i zabrane izvoza retkih metala iz kineskih rudnika u Japan.

Nije poznato ko je postavio video na internet, ali izveštaji japanskog "Điđi presa" navode da je to verovatno uradila obalska straža, gde je u toku unutrašnja istraga.

Iako se još ne zna kakva je reakcija kineske i japanske javnosti na objavljivanje snimka, sigurno je da će produžiti zategnute odnose dve ekonomski moćne nacije.

 

Izvor: www.blic.rs