Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Drina poplavila most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Reka Drina danas je poplavila stubove mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, što se veoma retko dešava, javili su danas banjalučki elektronski mediji.

Na današnji dan 1896. godine Drina je poplavila Višegrad, izazvavši "veliki povodanj" koji je u romanu "Na Drini ćuprija" opisao Ivo Andrić.

Dan ranije 1896. godine nadošli Lim je odneo varošicu Rudo. Reporter austrijskog lista "Nada" tada se zatekao u Višegradu i Rudom i napravio nekoliko antologijskih fotografija.

Sarajlija preživeo dva sata u nabujaloj reci

Nakon dvočasovne akcije spasavanja, Sarajlija Hamid Dreca (53) izvučen je iz nabujalih reka Željeznice i Bosne na Ilidži kod Sarajeva, u koje je upao dok se šetao.

Dreca se tokom šetnje okliznuo i pao u Željeznicu koja ga je odnela do područja udaljenog najmanje dva kilometra gde se ova reka uliva u Bosnu.

Dežurni u Operativnom centru MUP-a Kantona Sarajevo rekao je da su očevici ispod mosta kod stare zgrade opštine Ilidža videli da telo nekontrolisano pluta Željeznicom, nakon čega su odmah alarmirane policijske patrole i vatrogasci.

Vatrogasci, koji su poziv za pomoć dobili oko 11.47 časova, pronašli su Drecu u mestu Sastavci, malo ispod lokacije gde se Željeznica uliva u Bosnu.
"Neverovatno. Čoveka smo našli u najvećem mogućem brzaku. Uhvatio se za neki panj i čvrsto se držao. Čudim se da je uopšte živ. Toliko je bilo hladno da smo se i mi koji nismo bili u vodi smrzli. Reka je toliko brza da je i nas u čamcu nosala i nekoliko puta smo bili u opasnosti", rekao je Senad Helać, komandir jedinice vatrogasaca.

Prilikom izlaska iz čamca za spasavanje Dreca je imao krvavo lice i poderanu odeću. Vatrogascima je rekao da je povrede zadobio dok ga je voda bacala pa je udarao u predmete koje je nabujala reka nosila.

Biljana Jandrić, portparolka Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, gde je Dreca zbrinut, rekla je da pacijent ima nekoliko modrica, ali da nije teško povređen.

  • U akciji spasavanja, koja je trajala od 11.30 do 13.30 časova, učestvovali su policija, vatrogasci i ekipa Hitne pomoći. U vreme potrage mnogi nisu verovali da bi čovjek mogao da bude živ, s obzirom na brzinu kojom su tekle nabujale Željeznica i Bosna.
  •  

    Izvor: www.blic.rs