Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Sav otpad i dalje u Dunav

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Novi Sad će do daljnjeg ostati veliki zagađivač Dunava, jer gradske vlasti nisu u mogućnosti da izgrade centralni prečistač otpadnih voda.

To znači da će se sva kanalizacija i dalje ulivati u reku, pored koje se nalaze novosadska izvorišta pijaće vode. Pomoćnik direktora Zavoda za izgradnju grada, Đorđe Kuljančić, kaže za Radio 021 da je idejni projekat završen, te da sad sleduje izrada glavnog projekta. On dodaje da potom posao neće podrazumevati samo izgradnju centralnog prečistača.

"U to je uključeno prvenstveno spajanje dve crpne stancie na keju velikim kolektorom, zatim spajanje crpne stanice GC1 sa lokalitetom centralnog prečistača i izgradnja odvoda od centralnog prečistača. A cena koštanja prevazilazi cenu samog prečistača i ona će sigurno biti veća od 50 ili 60 miliona evra", kaže Kuljančić.       

Čitav posao dalje će biti poveren Vodovodu, koji će zbog nedostatka novca za realizaciju investicije, morati da pričeka izbor strateškog partnera. Portparol tog preduzeća, Davor Santrač, kaže da je izgradnja pečistača preduslov privrednog razvoja grada, te da je neophodna zbog zaštite Dunava, koji se od otpadnih materija sada čuva samo rešetkama.

"Često se dešava da u kanalizaciji završi ono što ne bi trebalo. To nije vezano samo za industriju. Mi smo svaša pronalazili u kanalizacionoj mreži, počev od ručnih bombi, madraca, automobilskih guma i tako dalje i tako bliže. Desi se nekad i privrednim subjektima da ispuste u mrežu ono što ne bi trebalo tamo da se nalazi, ali to je već posao za inspekciju", kaže Santrač.   

Planirano je da centralni prečistač otpadnih voda bude izgrađen u zoni ograničenoj auto-putem i starim kaćkim putem. (D.S.)

 

Izvor: www.021.rs