Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Od štuke do šarana

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Štuka i smuđ su i dalje najaktivniji, ponegde se odlično pecaju babuška, klen i mrena, a na Dunavu je bilo i šarana.

Na Dunavu kod Apatina javlja se šaran, a najbolje grize bela riba. U Monoštorskom ritu peca se štuka, koja je aktivna i na VBK-u kod Sivca i Malog Stapara. Na Međešu kod Šatrinaca dobijaju se bela riba i smuđ. Smuđ je hvatan i na Dunavu u Bačkoj Palanci, gde je bilo i šarana, a u Novom Sadu odlično radi bela riba. Štuka i babuška su se pecale u Koviljskom ritu.

Smuđ još nije proradio na Dobrodolu, a na Ljukovu je počeo izlov tolstolobika, pa pecanja nema. Solidne ulove štuke beležimo na Bosutu, Studvi, Jarčini i DTD-u kod Melenaca. Na Tisi kod Novog Kneževca i Titela hvatani su smuđ i šaran. Kod brane u Novom Bečeju grize bela riba, a oko Mošorina šaran.

Na DTD-u kod Kajtasova riba slabo radi.

Mršavo na Velikoj Moravi

Smuđ i štuka su aktivni na Dunavu kod Smedereva, Kostolca i Rama. Kod Požežena se dobijao šaran, a na ušću Peka „tigrica". Na Srebrnom jezeru se lovi bodorka.

Na Toploj Mlavi riba slabo radi, a mršavo je i na Velikoj Moravi kod Ljubičevskog mosta. Kod Žabarskog mosta javljala se mrena, koja je bolje radila oko Svilajnca, kao i kod Mijatovačkog i Glogovačkog mosta. Skobalj je hvatan u okolini Gornjeg Vidova i Ćurpijskog mosta, na ušću Lugomira i u Bagrdanskom tesnacu.

Na Gružanskom jezeru nema ulova, a ribolovci su sve ređi.

Na Zapadnoj Moravi u okolini Vrnjačke Banje odlično radi bela riba, a aktivna je i štuka. Dobrih ulova štuke bilo je i na barama oko Kruševca, posebno u Mačkovcu i Globoderu. Mnogo ribolovaca na Ćelijama peca deveriku, ali je smuđ načisto „utanjio". Šljivar se pecao na Zapadnoj Moravi kod Kukljina, Belih Voda, Šanca, Makrešana, Gaveza... Nizvodno od ušća Pepeljuše radila je mrena. Na jezeru Gazivode uhvati se poneki smuđ, dok se na Ibru javljaju skobalj i krupan klen.

Na Cerskom kanalu i Dobravi, kod Šapca, najbolje radi bela riba, a na okolnim šljunkarama štuka.

Skobalj je radio na Kolubari kod Šušeoke, Mlađeva i Slovca, u valjevskom kraju, ali se na jezerima peca samo „sića".

Na čačanskom delu Zapadne Morave babuška, plotica i mrena grizu u virovima (Talpe, Gorevnica, Mojsinje...).

Nema ulova vrednih pažnje na Drini kod Loznice. Slabo i na ljubovijskim revirima, ali na Zvorničkom jezeru i dalje radi štuka. Mušičari na Drini kod Bajine Bašte dobijaju lipljana, dok se klen i plotica javljaju češće od skobalja.

Riba loše radi na Trgoviškom i Svrljiškom Timoku. Skobalj i klen su se javljali na Belom Timoku, a na Timoku kod zaječarske fabrike kablova grize krupan skobalj.

Krupan klen na Nišavi

Na Dunavu u Srbovu, Prahovu i Kusjaku riba slabo radi. Smuđ se u Kladovu ne javlja od zemljotresa. Mršavo je i u Tekiji, ali je kod Golubinja bilo ulova „barona".

Na niškom delu Nišave je do opadanja vodostaja radio skobalj, koji se sada dobija na Južnoj Moravi u Grdeličkoj klisuri. Klena je bilo na Jablanici, Vlasini i Veternici, a bucova na Moravi kod Kopašnice, Rusna i Doljevca. Smuđ, klen, deverika i bodorka se pecaju na Barju, dok se štuka najbolje lovi na Belotinačkim barama.

Krupan klen aktivan je na Nišavi u Pirotu. Kod Krupca i Staničenja je radio skobalj, a na Zavojskom, Krupačkom i Sukovskom jezeru dobija se štuka.

Velegradski smuđevi

Većina ribolovaca trudi se da pobegne što dalje od gradske gužve, ali su dobri ulovi ponekad mogući čak i u samom centru velikih gradova. Želite li da saznate kako se smuđ ovih dana lovio u Beogradu, na Savi kod Brankovog mosta, nemojte propustiti „Ribolov" br. 258, koji je na kioscima od srede.

Jubilej

Krajem decembra 2005. Press je u saradnji sa „Ribolovom" pokrenuo stranu namenjenu čitaocima - ribolovcima. Svega nekoliko nedelja kasnije postali smo najinformativnija i najčitanija ribolovačka rubrika u dnevnim novinama, a ove subote se sa vama družimo 250. put! Hvala vam na poverenju i bistro!

 

Izvor: www.pressonline.rs