Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Begejska regata upozorava na zagađenje vode

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

ZRENJANIN -

Od ustave kod Srpskog Itebeja i iz pravca Kleka istovremeno će u 10 sati krenuti plovila prve „Vesele begejske regate", do odredišta u Žitištu..

Direktor Javnog komunalnog preduzeća „Ekos" Igor Salak najavio je lep i veseo provod za vlasnike plovila i druge učesnike prve ekološke regate, kojom organizatori žele da upozore na veliku zagađenost Kanala Begej i pokrenu aktivnosti na čićenju i uređenju najzagađenijeg vodotoka, ne samo u Banatu nego i u čitavoj Srbiji.

Od kako je prokopan u drugoj polovini 18. veka, begejski kanal je bio važna saobraćajnica i žila kucavica od Temišvara do ušća u Tisu i dalje do Dunava.

Od 1958. godine Begejom ne plove ni lađe ni brodovi, a vodotok je zagađen, zamuljen i zarastao.

Kanal Begej je dug 120 kilometara (km).

Rumunski deo (Bega) u dužini od 45 km, stiže do prevodnice u Srpskom Itebegu, na kojoj se osim vodostaka meri i velika zagađenost.

Srpski deo Begeja, takođe, služi, za ispuštanje neprerađenih otpadnih voda iz domaćinstava i industrije, kao i za odvođenje viška voda tokom sezone jakih kiša .

Dosadašnje alalize posebno ukazuju na opasanost od velike zagađenosti metalima.

Zbog toga i upozorenja nadležnima na ozbiljnost zagađenosti, kreće prva "Vesela begejska regata", tokom koje će vlasnici plovila organizovati priklupljanje otpada, a na pojedinim mestima će u vodu ispuštati šaransku mlađ.

Pokrovitelj ove ekološke manifestacije je Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, a organizatori Info centar, Kancelarija za mlade i Ekološko udruženje, kao i Asocijacija za razvoj u Žitištu.

Izvor: www.rtv.rs