Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Reka Dunav okupila više od 180 privrednika - U Novom Sadu predstavljeni potencijali "Luke Konstanca"

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Ove godine, Dan "Luke Konstanca" je po prvi put održan u Novom Sadu. Kongresni centar "Master" je bio domaćin ove manifestacije, u kojoj je učešće uzelo više od 180 predstavnika srpskih kompanija i institucija, kao i gosti iz Bosne, Hrvatske, Austrije, Mađarske, Holandije i Švajcarske.

Tom prilikom, privrednici iz Rumunije su došli u Novi Sad da se upoznaju sa partnerima iz Srbije i susednih zemalja.

Ovaj događaj, koji je peti put za redom organizovala "Administrativna uprava luke Konstanca", je već postao tradicionalan.

Rumunsku delegaciju je predvodio Aurelijan Andrej Popa, generalni direktor "Administrativne uprave luke Konstanca", a luke "Novi Sad", "Pančevo" i "Beograd" iz Srbije, "Luka Brčko" iz Bosne, luke "Vukovar" i "Osijek" iz Hrvatske i "Luka Baja" iz Mađarske su imale svoje visoke predstavnike.

- Veoma mi je drago da nas je reka Dunav okupila ovde, u Novom Sadu, da se upoznamo i identifikujemo naše zajedničke interese - rekao je Aurelijan Andrej Popa na otvaranju manifestacije.

Otpravnik poslova Ambasade Rumunije u Beogradu Lonel Konstantin je naglasio da je Srbija važan i tradicionalni partner te zemlje, kao i da interesi rumunskih kompanija da prošire svoje poslove na gradove u Srbiji raste.

(Dan "Luke Konstanca" okupio više od 180 ljudi)

Ovaj rumunski zvaničnik je takođe dodao da Dan "Luke Konstanca" nudi priliku za otkrivanje novih domena i načina za širenje ekonomskih odnosa dve zemlje.

Centralni deo događaja je bila prezentacija koju je održao generalni direktor Aurelijan Andrej Popa.

"Luka Konstanca" je predstavila svoje konkurentne prednosti, kao rezultat povezanosti sa Dunavom, i ponudila kraće, čistije i jeftinije alternative za realizaciju transporta, kao i značajnu uštedu vremena u tranzitu robe sa Dalekog istoka ka zemljama centralne i istočne Evrope.

Tom prilikom je naglašeno da je jedna od najvećih prednosti "Luke Konstanca" u ekonomskim odnosima sa Srbijom činjenica da je "Konstanca" i pomorska i rečna luka. Dve redovne nedeljne linije povezuju "Luku Konstanca" sa Beogradom, Budimpeštom i Pančevom. Takođe, postoji mogućnost povezivanja ovih linija sa još 20 redovnih linija koje vode do "Luke Konstanca" i dalje do luka u Kini, Egiptu, Turskoj, Izraelu, Južnoj Koreji, Ukrajini, Španiji, Rusiji, Indiji, Grčkoj, Gruziji, itd.

Robni promet između Rumunije i Srbije preko "Luke Konstanca" se značajno povećao tokom poslednjih 5 godina, kao i broj kompanija iz Srbije prisutnih u toj luci. Promet robe na Dunavu, između "Konstance" i luka u Srbiji, je 2009. godine iznosio 1.621.612 tona, dok je na kraju prošle godine dostigao 2.125.958 tona, beležeći porast od 31,3%.

(Aurelijan Andrej Popa)

Tokom prvih osam meseci ove godine, robni promet između ove dve destinacije je iznosio 1.430.013 tona. U poslednjih nekoliko godina, promet žitarica beleži uzlazni trend, ali takođe postoji i potencijal za razvoj segmenta rudarskih ili naftnih proizvoda.

- Trend rasta robnog prometa između Rumunije i Srbije preko "Luke Konstanca", koji se vidi iz evidencije, će se takođe nastaviti i u budućnosti. Tome će doprineti i "Dunavska Strategija", kroz koju Evropska komisija stimuliše razvoj plovidbe Dunavom tako što pretvara veći deo ove važne transportne rute za jugoistočnu Evropu u plovne puteve - rekao je Aurelijan Andrej Popa.

Veliki infrastrukturni projekti, koji su trenutno u razvoju u "Luci Konstanca", i napori "Administrativne uprave luke Konstanca" da privuče investicije iz privatnog sektora povećavaju šanse da se "Luka "Konstanca" održi među najkonkurentnijim lukama u ovoj oblasti i da se pretvori u najznačajniji distributivni centar za oblast centralne i istočne Evrope.

Siniša Bubnjević, član novosadskog gradskog veća, je naglasio da je prisustvo "Luke Konstanca" u Novom Sadu razumljivo normalno imajući u vidu da su mnogi partneri ove luke iz iste oblasti i da je potencijal za razvoj novih poslovnih odnosa između dve strane veoma obećavajući. Treba pomenuti da su "MK Commerce" i "Victoria Group" najveći novosadski partneri "Luke Konstanca" i da najveće količine robe iz Srbije stižu u "Konstancu" iz luka "Novi Sad", "Pančevo" i "Bačka Palanka".

(Vladan Mišić, predsednik "Luke Konstanca" u Srbiji)

Milenko Milivojević, generalni direktor "Luke Novi Sad", je pozdravio inicijativu "Luke Konstanca" da se ova manifestacija održi u Novom Sadu.

- Takvi susreti predstavnika luka i poslovnih partnera treba da budu neophodni u svakoj luci na Dunavu - izjavio je Milenko Milivojević.

Predstavnici luka "Novi Sad", "Pančevo" i "Brčko" su predstavili svoje kapacitete i razvojne planove, čiji je zajednički akcenat na unapređenju uslova poslovanja i povećanje robnog prometa na Dunavu, kao i na reci Savi.

U skorije vreme, uslovi plovidbe na Savi su se poboljšali, prvenstveno u domenu signalizacije i obezbeđivanja neophodnih dokumenata, što omogućava lak prevoz robe do i sa severa Bosne.

- Ubeđen sam da ovaj događaj predstavlja veoma važnu podršku našim partnerima u Srbiji i šire, koji će na ovaj način biti upoznati sa potencijalom "Luke Konstanca" i povećati svoje promete koristeći prednosti ove luke - rekao je generalni direktor "Administrativne uprave "Luke Konstanca".

- Naša strategija se zasniva na neprekidnom razvoju investicija u "Luku Konstanca", usmerenih u poboljšanje njenih kapaciteta, radi zadovoljenja potreba naših partnera, sa kojima neprestano sarađujemo da bismo ostvarili uzajamno korisno partnerstvo - dodao je Aurelijan Andrej Popa.

Tokom ove manifestacije je ostvareno mnogo poslovnih kontakata, a sastanci predstavnika kompanija prisutnih na ovom događaju predstavljaju samo prvi korak ka sklapanju unosnih poslova.

 

Izvor: www.ekapija.com