Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Sad je u modi učionica na vodi

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Između jutarnje neverice u očima stotinak mališana na novosadskom Keju žrtava racije da će se stvarno voziti velikim belim brodom..

..i istih tih očiju u predivno oktobarsko veče prepunih rečnih pejzaža Srema, Bačke i Banata, smestio se nedavno jednodnevni izlet katamaranom „Zlatno srce”, na kojem su đaci drugog i trećeg razreda novosadske Osnovne škole „Jožef Atila“ plovili do Titela i vratili se u Novi Sad. A s tog izleta, osim sjaja u očima, ovim malim osnovcima ostala su i mnoga nova znanja, pa ovaj brod, svojevrsna učionica na vodi u kojoj se lako i brzo puno toga nauči, s pravom plovi pod sloganom „sad je u modi učionica na vodi“.

Prva lekcija brodske učiteljice Sanje, posle upoznavanja s brkatim kapetanom Radetom, mornarom Srećkom, jakim kao Popaj, mašinistom Veljom, zahvaljujući kojem motori predu kao mace, domaćinom Perom, koji se potrudio da mali gosti na brodu ne budu gladni i žedni, bila je o ponašanju na brodu. Iz ove lekcije svi su dobili petice, jer niko nije trčao, niko nigde nije išao sam, a brod je i uveče, kada su se mali putnici iskrcali iz njega, baš kao i ujutru kada su se ukrcali, bio besprekorno čist.

Nizale su se zatim lekcije o rečnom saobraćaju, u kojem se ne parkira, nego sidri, gledali su đaci svojim očima taj saobraćaj i mahali drugim brodovima i njihovim kapetanima, uvek tačno odgovarajući na pitanje da li prolazi teretni ili putnički brod. Pa su prolazili ispod mostova i znali da oni pripadaju drumskom saobraćaju i da je taj naš saobraćaj sada bogatiji za još jedan most kod Beške, ispod koga su među prvima prošli. Savladali su i lekciju o vodotokovima u kojima može da se plovi nizvodno, od izvora prema ušću, baš kao što je brod plovio Dunavom, pa uzvodno od ušća prema izvoru, onako kako se putovanje nastavilo kada je „Zlatno srce”, posle Slankamena, iz Dunava uplovilo u Tisu i nastavilo prema Titelu. Ne iz udžbenika, nego gledajući oko sebe, naučili su ovi osnovci i kako se određuje leva, a kako desna obala reke, pozdravljali su uz put pecaroše i pitali ih grize li smuđ i hoće li štuka. Videli su i kako je boja Tise lepša od boje Dunava i saznali da je to zbog toga što Tisu manje zagađujemo i manje njom plovimo.

Među ove lekcije, s lakoćom su stale i one o kormoranima, čapljama, galebovima, jer ni oni ovde nisu bili reči i fotografije u udžbenicima, nego putnici na istom putovanju. Pravi doživljaj bila je i plovidba pored Krčedinske ade prepune konja, krava, svinja i magaraca, koji po njoj sa svojim podmladkom slobodno pasu, piju vodu u Dunavu ili se u njemu kupaju.

A šta su sve u ovoj učionici na vodi naučili pokazali su osnovci i ispunjavajući radne sveske dobijene na poklon od organizatora putovanja Kuće znanja „Nova škola“. Kada su na sva pitanja svi tačno odgovorili, na red je došlo crtanje nekih divnih belih brodova, kao što je „Zlatno srce“, čiji putnici čuvaju reke i kojih bi trebalo da bude što više i nekih crnih, koji ih zagađuju i kojih ne bi trebalo da bude uopšte. Posle likovnog, na redu je bilo muzičko i svi su naučili pesmu o Dunavu s pripadajućom koreografijom, a uz penjanje na Titelski breg, ni fizičko u ovom rasporedu časova nije zanemareno. 

Koliko su desetogodišnjaci željni sticanja znanja u nastavi u prirodi pokazalo je i jednoglasno i gromoglasno opredeljenje da će, posle trosatne plovidbe i pristajanja u Titelu, prvo na Titelski breg, pa tek onda na ručak. A tamo, na najvišoj tački u Bačkoj, u glave malih Novosađana zauvek se urezala slika u kojoj širinu ravnog Banata i ušće Begeja u Tisu, iz njenog središnjeg dela, s desne strane oivičava sremska Fruška gora, a s leve opet ravna, Bačka omeđena Tisom. Triput ura od osnovaca zaslužila je i Aleksandra, turistički vodič u Titelu, za sve što ih je naučila o 25 vrsta zaštićenih insekata na Titelskom bregu, pa o 40 vrsta biljaka koje se koriste u famaceutskoj indrustriji, pa o tome da je Breg star 600.000 godina, a arheološko nalazište na njemu 4.000 godina, pa za legendu o smrti hunskog vojskovođe Atile ...

Na ovom putovanju, ni ručak nije bio samo jelo, nego su mali gosti u Etno kući Bogojević videli i alate za izumiruće zanate i čuli i videli šta su i kako nekad radili sarači i potkivači, kako se pravilo vino i rakija, šta se obuvalo i oblačilo u Vojvodini, iz čega se jelo i na čemu se kuvalo.

Petosatni povratak u Novi Sad učinili su prekratkim animatori Dana Banana i Nikolica Prikolica, potrudivši se da svaki gost na brodu pokaže svoj talenat, od pevanja i igranja, do karatea i ritmičke gimnastike, ali i da se u raznim veštinama nadmeću ekipe Tigrova, Zmajeva, Zlatnog srca, Kačkavalja, Gusara... 

I, na kraju putovanja, u predivnom prizoru Novog Sada u noći, na njegovom keju komešala se velika grupa nestrpljivih roditelja. I svima njima ovo putovanje Učionicom na vodi urezaće se u pamćenje jer će im njihovi mali đaci danima pričati o tome kako Dunav, mada druga po veličini, ipak najznačajnija plovna reka u Evropi, nastaje u podnožju Švarcvalda u Nemačkoj od reka Breg i Briga i teče kroz čak deset zemalja i kroz četiri glavna grada i sva četiri počinju na slovo B. Milica će pričati i da su joj na ovom jednodnevnom izletu najlepši bili konji na Krčedinskoj adi, Anastasija da se oduševila alatkama za stare zanate, Aleksa da je dobio najveći aplauz za svoj hip-hop nastup, Dimitrije da je jeo najlepšu pitu s jabukama, a Petar da je bio u kapetanskoj kabini i vozio brod Dunavom.

 

Izvor: www.dnevnik.rs