Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Шпиц ће опет сећи воду

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Градоначелник Игор Павличић најавио је да ће наредног лета бити изграђен мост који ће повезивати кеј и Рибарско острво, а део Рибарца ће бити преуређен у камп, који ће радити целе године и користиће га посетиоци „Егзита”.

За мостић који ће повезивати Рибарац и кеј планирано је да се издвоји 70 милиона динара. Рибарац тренутно има велики проблем; реч је о поприлично оштећеном насипу на шпицу Рибарског острва. Због овог проблема Дунав би могао поплавити и део Штранда. Не треба заборавити да је Рибарско острво у свим урбанистичким плановима Новог Сада зацртано као „брањени простор водоплавног подручја”.

Павличић је јуче рекао за „Дневник” да је упознат с овим проблемом и да ће, када град прибави документацију и сагласносност предузећа  „Воде Војводине„ и „Војводина шуме”, реконструисати Шпиц.

- Видећемо да ли ће посао добити „Зеленило”, или неко друго предузеће, али је сигурно да ће, кад буде уређиван централни део Рибарца бити сређен и Шпиц. Знам да је због урушавања Шпица део Дунава када вода опадне  ван пловног тока, због острва и плићака који се ту стварају - наводи Павличић. Подсећа да је град направио и одбрамбени насип на Кеју, иако није власник тог дела одбране од поплава.  

Грунтовни власник популарног Рибарца јесте Јавно предузеће „Војводина шуме”, о обали би требало да брину „Воде Војводине”, док је градска управа своје ингеренције над овим новосадским излетиштем исцрпла детаљним урбанистичким планом из 1970. године, када су сви објекти на овом простору дефинисани УТУ условима. Можда баш зато чак ни Јавно предузеће „Градско зеленило”, под чијом је ингеренцијом и Штранд, не може да учини ништа повоом алармантних упозорења представника неколико риболовачких удружења са седиштем на Рибарском острву и власника угоститељских објеката смештених на потезу од Шодроша до Шпица. У „Зеленилу кажу да би они врло радо прихватили да одржавају Рибарац, уколико би се о томе донела Одлука на градском нивоу.

Како је наш лист раније већ писао неколико година удружења шаљу дописе Јавном предузећу „Воде Војводине” с молбом да се санира бедем Шпица и прокопа пешчани спруд између Рибарског острва и Штранда. Плићак на том потезу једноставно не дозвољава пловидбу већих пловних објеката.С друге стране у „Воде Војводине” кажу да знају да се ова камена облога обрушила, али истичу да то није у њиховој надлежности.

 

Izvor: www.dnevnik.rs