Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Veliki prinos ribe, ali malo kupaca

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Beograd -- Iako ribari kažu da ne pamte godinu sa ovakvim prinosima i kvalitetom ribe, ostaje zabrinutost zbog male kupovne moći stanovništva.

 

Jesenji izlov ribe na oko 14 000 hektara ribnjaka u Srbiji je uveliko u toku.

Ribarska izreka kaže da drva i ribu nikad niko nije izmerio, međutim zahvaljujući italijanskim kranovima za utovar ribe u našem najvećem ribnjaku u Ečkoj - riba se meri precizno do u deseti deo kilograma. Posle izlova, riba ide na dalje sortiranje i čuvanje u posebnim jezerima.

Paradoksalno, suša tokom letnjih meseci je odlično uticala na prinos i kvalitet ribe, tako da su u glavnom jesenjem izlovu prinosi preko tri tone po hektaru. Težina trogodišnjeg šarana je između 4 i 4,5 kilograma. 

Na ribnjaku se tokom izlova radi od jutra do večeri. Radnici su po ceo dan u hladnoj vodi. Međutim, ono zbog čega brinu ribari jeste da li će se to isplatiti. 

Evropska unija finansira projekat monitoringa kvaliteta ribe u Srbiji, međutim i pored ogromnog interesovanja kupaca iz Evrope, u jesenjem izlovu šaran ne može da se izveze u većim količinama, jer nemamo izvozne kvote. Glavno tržište ostaje domaće, gde se preko pedeset posto sve ribe u toku godine proda tokom jednog dana - za Svetog Nikolu.

 

Izvor: www.b92.net