Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Šverceri vršljaju Dunavom

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Šta se sve krijumčari brodovima na srpskim rekama. Ilegalnom trgovinom robe sa brodova bave se uglavnom strani mornari.

 

- Međunarodni rečni putevi u Srbiji postaju mesta za krijumčarenje mnogih vrsta robe. Organizovane grupe i udruženi pojedinci ilegalno pretovaraju robu sa brodova, izbegavaju carinske i ostale dažbine, i bave se njihovim plasmanom na crno tržište. Ako ova pojava postane masovna, može da ugrozi budžet države i ekonomiju Srbije.

Ova procena rizika od krijumčarenja na rekama u Srbiji, koja je sačinjena u Upravi carine pre sedam godina, bila je razlog da se 2004. formira Odsek za carinsku kontrolu vodenih puteva. Srpska rečna carina se bori protiv "vodenih krijumčara" na Dunavu, Savi i Tisi, ali i na Velikoj Moravi.

- Srbija ima hiljadu kilometara plovnih puteva, koje mi kontrolišemo sa tri broda i desetak carinika. Naše patrole rade 24 sata dnevno i tokom ove godine, otkrivale su u proseku po tri carinska prekršaja mesečno - kaže Franjo Elhartd, šef Odseka za carinsku kontrolu vodenih puteva.

Srpskim rekama krijumčare se nafta, desetine vrsta veštačkog đubriva, cigarete, gvožđe, žitarice, narkotici i ljudi. Ova roba se u velikim rečnim baržama prevozi kroz Srbiju ili dovozi u naše luke, ali se pritom ilegalno prebacuje na obalu radi preprodaje. Tako, na primer, mornari iz Ukrajine, koji su prevozili 1.000 tona veštačkog đubriva, preprodavcima iz Grocke prodali i istovarili 10 tona đubriva, koje je završilo na srpskim oranicama.

- Ilegalnom trgovinom robe sa brodova na Dunavu, Savi, Tisi i Velikoj Moravi bave se strani mornari, uglavnom, sa brodova istočnih evropskih zemalja, domaći krijumčari, ali i seljaci, koji na preprodaji zarađuju ogroman profit. Reč je o organizovanim krijumčarskim grupama, koje imaju svoju stražu, doušnike i informatore, koji savremenim sredstvima pokušavaju da "neutrališu" našu carinu i policiju, koje imaju brze čamce, glisere i barže, ali i kamione i traktore za rečni i kopneni prevoz robe - tvrdi Franjo Elhartd, koji nije bio spreman da nam otkrije preciznije podatke o ovim krijumčarskim grupama.

Naš sagovornik naglašava da se krijumčarenjem na rekama bave i udruženi pojedinci na prostoru od Novog Sada do Prahova, kojima je, takođe, u interesu da na preprodaji ove robe zarade duplo veći profit. Vrlo često između profesionalaca i amatera izbija "krijumčarski rat", da bi potisnuli jedni druge sa tržišta.

- Veštačko đubrivo se najviše krijumčari u zoni Smedereva i Kovina, jer se tajno istovara sa brodova na obe obale Dunava. Brodovima iz Moldavije, Rusije, Ukrajine, Bugarske i Rumunije krijumčari se građevinsko gvožđe, ali i kukuruz, soja i pšenica. Njima se snabdeva crno tržište u Novom Sadu, Beogradu i okolini, Donjem Milanovcu i posebno u Smederevu - saznali smo u Odseku za carinsku kontrolu vodenih puteva.

Najčešći kupci ove ilegalne robe su seljaci i voćari, ali i lokalni šverceri, koji nabavljaju sa brodova gorivo, đubrivo, semena i žitarice po duplo nižim cenama od tržišnih. Na krijumčarskoj karti u Upravi carine Srbije smederevski region je obeležen crnom bojom, jer se nafta, đubrivo i gvožđe švercuju u selima Kulič, Šainac, Radinac, Orešac, Jugovo, ribarskim dunavskim naseljima i selu Dubavica na ušću Velike Morave u Dunav. Smederevski krijumčarski region proteže se od kote 1104 do kote 1118 na Dunavu i zahvata dve obale i Smederevsku adu.

- Cigarete se krijumčare brodovima po Dunavu iz Srbije u Rumuniju i Bugarsku, ali i u zapadne evropske države, gde je njihova cena tri puta veća. Krijumčari najviše vršljaju na Dunavu, jer je na Savi, Tisi i Velikoj Moravi brodski saobraćaj mnogo manji. Mi pokušavamo da ih sprečimo i u tome uspevamo, jer je skoro svaki treći brod, koji smo kontrolisali, otkriven da čini carinski prekršaj - kaže Franjo Elhartd, šef Odseka za carinsku kontrolu vodenih puteva.

 

ŠKOLOVANI CARINICI

 

Da bi se uspešno borili sa rečnim krijumčarima naši carinici su završili specijalne kurseve za kontrolu i pretres brodova u Engleskoj i Francuskoj. Učili su pretres putničkih, trgovinskih i turističkih brodova i jahti na Atlantiku. Sa uspehom su završili i obuku u Beogradu, koju su izveli francuski eksperti.

 

Izvor: www.novosti.rs