Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Vodostaj porastao, brodovi krenuli

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Oko 65 brodova koji su zbog niskog vodostaja bili zarobljeni na potezu od Apatina do Bezdana i od Bezdana do Novog Sada danas su nastavili plovodbu.

 

Nizak vodostaj koji je već 32 dana onemogućavao plovidbu brodovima sa gazom od najmanje 170 centimetara, poslednja dva dana je počeo da raste.

„Danas svakog sata vodostaj poraste za jedan centimetar što će omogućiti da i preostali brodovi mogu da nastave plovidbu. Ostalo je još 15–tak brodova koji će u toku današnjeg i sutrašnjeg dana moći da napuste sektor Apatin“, rekao je za Novi magazin Uroš Stojković, šef Lučke kapetanije u Apatinu.

Prema njegovim rečima, tokom ovih mesec dana nijedan brod nije bio nasukan već su bili usidreni i na bezbednom mestu su čekali povoljnije uslove za plovidbu.

„Pre dva meseca, 6. i 7. oktobra, dva broda koja nisu poštovala saopštenje brodarstva su nasela na peščani sprud. Tada su narušili plovni put zbog čega je obustavljena plovidba na dva dana. Zbog neodgovornosti posada ta dva broda, Ministarstvo za infrastrukturu je moralo da angažuje bager koji je izvadio 3.000 kubika peska iz plovnog puta što je omogućilo dalju plovidbu“, objasnio je Stojković.

Prema analizama Lučke kapetanije u Apatinu, godišnje bi trebalo da se iz korita Dunava ispumpa ili izvadi oko 60.000 kubika peska.

Ovo je najniži vodiostaj u proteklih osam godina.  Niži je bio 1. septembra 2003. godine ali ta kriza je trajala samo deset dana za razliku od ove sada koja je trajala više od mesec dana.

 

Izvor: www.novimagazin.rs