Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Novim kejom do "Šarana"

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Zaštićeno od poplava - Nakon godinu dana završena je druga faza izgradnje nove obaloutvrde i zaštitnog nasipa, pa Zemunci koji žive uz reku više neće morati da brinu kad nadođe Dunav.

Zemunci će u narednoj godini šetati potpuno obnovljenim kejom do restorana "Šaran". Posle godinu dana završena je druga faza izgradnje zaštitnog nasipa za odbranu od poplava, što je posebno značajno za okolne stanovnike kad nadođe Dunav.

Građani koji Zemun pamte iz nekih davnih vremena kažu da se se ništa ozbiljnije na uređenju keja nije radilo decenijama. Penzioner Miodrag Prokić ipak smatra da je od modernog izgleda mnogo bitnije to što će Zemunci moći mirno da spavaju, bez straha od poplava.

Kej ima dušu

- Svakoga dana šetam od Gardoša do hotela "Jugoslavija" i pratim kako napreduje izgradnja keja. Drago mi je da se nasip podiže na najosetljivijem mestu, gde je voda više puta plavila podrume kuća preko puta ulice - rekao je Miodrag Prokić.

Tri faze radova

*Prva faza radova na zemunskom keju počela je 27. decembraprošle godine
*U drugoj fazi izgrađeni su kompletna obaloutvrda i nasip, a rekonstruisani su i postojeći kanalizacioni odvodi, čime je rešen problem neprijatnih mirisa i otpada.
*Treća faza radova počeće odmah posle novogodišnjih praznika - biće napravljene tribine i obaloutvrda će biti podignuta do nivoa puta, pa će restoran "Venecija" ubuduće biti na suvom.

Miljana Stojković, takođe rođena Zemunka, uzbuđena je što će u predstojećoj godini moći da uživa u modernom ambijentu pored Dunava.

- Zemunski kej ima dušu i zato je najlepši deo ovog dela grada, a možda i cele prestonice. On je jedan od brendova Beograda i bilo je krajnje vreme da dobije novo ruho - rekla nam je Miljana.

Prema projektu, od restorana "Šaran" do restorana "Radecki" prostiraće se saobraćajnica dužine oko 410 metara, a nešto kraće biće pešačka i biciklistička staza razdvojene drvoredom. Gornji nivo šetališta biće povezan sa ulicom, stepeništem i rampama, a duž zemunskog keja biće dozvoljeno parkiranje vozila. Građani će donje šetalište moći da koriste čak jedanaest meseci godišnje zbog visine na kojoj je izgrađeno, u odnosu na prosečni vodostaj Dunava.

Direktor JVP "Beogradvode" Miloš Milovanović podsetio je da je u okviru izgradnje nasipa u dužini od 450 metara prvo u vodu sipano 17.000 kubnih metara kamena da se stabilizuje ceo kej, a zatim je dignuta obaloutvrda na 73,5 metara nadmorske visine.

- U izgradnju je utrošeno oko 20.000 kubnih metara peska, tucanika i kamena, koji je uglavnom premeštan sa stare obaloutvrde, da razlika između novog i starog kamena bude što manja - kaže Milovanović.

Vredi svaki dinar

Gradski menadžer Aleksandar Bijelić rekao je da su grad i opština Zemun zajedno uložili 350 milion dinara u izgradnju nove obaloutvrde i zaštitnog nasipa.

Najlepše šetalište na Dunavu

Radi odbrane od visokih vodostaja reke od 1886. do 1889. godine izgrađena je obaloutvrda, pa tako početkom 90-ih godina XIX veka zemunski kej postaje jedno od najlepših šetališta na Dunavu. Nivo nasipa je kasnije povišen, dok je u posleratnom periodu uređivana obala, ali i zelene površine do hotela "Jugoslavija". Izgradnjom Novog Beograda ovaj deo obale je spojen s levom obalom Save. Visoki obalski nasip je napravljen 1967. godine tako da je Dunav izuzetno retko plavio kej. Najkritičnije je bilo 1981. i 2006. godine. Obnova zemunskog keja počela je 2007. godine, kada je rekonstruisan deo u dužini od 550 metara.

- Ovo je jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata u centralnom gradskom jezgru Zemuna. Završena je i druga faza radova, a projekat će u okviru treće faze u potpunosti biti završen iduće godine, kada će Zemun napokon biti zaštićen od plavljenja Dunava - rekao je Bijelić.

On je istakao da se ovim projektom završava nešto što je godinama bilo odlagano, ali i uređuje ovaj deo Zemuna. Uz rekonstrukciju keja grad ulaže sredstva i u obnovu Zemunske pijace, koja će već početkom naredne godine danju funkcionisati kao pijaca, a posle podne će biti trg.

- Ideja nam je da sa ova dva projekta objedinimo staro gradsko jezgro Zemuna, to jest da deo od Dunava do Gardoša uobličimo u zaštićenu celinu, izmeštajući iz nje javni prevoz i automobilski saobraćaj. Sledeće godine na donjem nasipu će biti moderno šetalište, a grad će uložiti dodatna sredstva i u preuređenje gornjeg dela šetališta, tako da će krajem iduće godine zemunski kej biti potpuno renoviran - kazao je Bijelić.

 

Izvor: www.pressonline.rs