Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Otvoren Most na Adi

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

BEOGRAD - Most na Adi preko Save svečano je otvoren u ponoć uključivanjem Prvi most koji je izgrađen u Beogradu nakon 41 godine, otvoren je u prisustvu gradonačelnika Dragana Đilasa, predsednika Republike Borisa Tadića i hiljada građana. 

Prvi most koji je izgrađen u Beogradu nakon 41 godine, otvoren je u prisustvu gradonačelnika Dragana Đilasa, predsednika Republike Borisa Tadića i hiljada građana.

Posle vatrometa, pola sata posle ponoći pa do dva ujutru 1. januara, smer mosta od Čukarice ka Novom Beogradu otvoren je za pešake, dok je druga strana mosta - smer od Novog Beograda do Čukarice, otvorena za vozila.

Mosta na Adi u duginim bojama okupan je svetlošću 52 reflektora postavljena na čeličnom vrhu pilona. Spoljašnjost stuba je osvetljena belom svetlošću, dok se na unutrašnjim stranama smenjuje spektar boja.

Kosi kablovi mosta ukrašeni su sa 208 lampica, 1.032 svetiljke raspoređene duž rubnih venaca mosta, a u rukohvate ograde pešačko-biciklističke staze ugrađeno je 958 svetiljki.

Novi most, sa centralnim stubom visokim 200 metara, dugačak je ukupno 964 metra i širok 45 metara. Ima šest saobraćajnih traka, dva koloseka za budući gradski šinski saobraćaj i dve pešačko-biciklističke staze.

Most će u potpunosti biti završen 2013. godine. Izgradnja će koštati oko 120 miliona evra, a pristupne saobraćajnice još toliko.

Most na Adi je sedmi beogradski most, prvi drumski izgrađen posle Gazele koja je završena pre 41 godinu.

Kako je saopštila Služba za informisanje Grada Beograda, preko novog mosta preko reke Save od danas voze i gradski autobusi, na linijama 94 i 85. Linija 94 ide od ulice Doktora Ivana Ribara do naselja Miljakovac, a linija 85 od Čukaričke padine do naselja Belvil.

 

Izvor www.rtv.rs