Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Зелена патрола у акцији

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

ШИД - Oд пре пола године у Шиду делује Покрет за заштиту и неговање реке Босут, као невладина организација чији је циљ прекогранична сарадња.

 

- Кад смо формирали овај покрет било нам је јасно да смо у последњем тренутку притисли право дугме. С једне стране растеретили смо локалну самоуправу, а са друге омогућили смо младима да учине нешто за себе, остваре своје жеље на реци Босут од купања до забаве, укључујући ту и спортски риболов. За кратко време учланило се двеста младих, што је добар знак и перспектива покрета - каже председник ове организације Дејан Булатовић.

Река Босут тече од Винковаца у Хрватској, а од границе дужином од 50 километара, све до ушћа у Саву код села Босут, тече кроз Србију. Скоро  је остала без рибљег фонда и нема никакву функцију, ако јој се не помогне.
- Предузели смо неке радње да очувамо оно мало рибе што је остало у  реци. Други део посла је чишћење обале реке, у смислу радних акција које смо имали недавно. Да би обавили тај посао консултовали смо се са неким министарствима Републике Србије, а и поред тога смо доста урадили, посебно на чишћењу обале у селу Батровци. Чинићемо то и даље. У међувремену мрежама, вршкама и струји у Босуту објавили смо рат. Тај део посла препустили смо зеленој патроли. У плану нам је да уредимо излетиште Градина код Вашице. Оспособићемо плажу за купање и саградити видиковац. Ту ћемо сместити камп за туристе и понудићемо им еколошки чисту храну да је сами припремају - каже Булатовић.

Потпредседник Љубомир Божић, заговорник нестраначке оријентације овог покрета каже да ће се радити на уређењу приобаља, посебно уништавању „траве сочивице”, која спречава долазак кисеоника до рибе и увек је близу обале.


- Некад су власници њива поред Босута чистили међу и обалу наспрам своје њиве па је река била чиста и лепа. Данас то није више тако. Ми немамо времена да се бавимо политиком, већ ћемо уклањати све што није прикладно за једну равничарску реку - рекао је Божић. 


Други потпредседник овог покрета Синиша Илић истиче да обучена Зелена патрола сада има видљиве резултате. Они су досад из Босута извадили велику количину мрежа, вршки и електричне жице којом је убијана риба.

- Није то леп и лак посао. Долази се у сукобе са људима, подносе се пријаве по разним основама. Кад рибокрадице виде да је река Босут под контролом верујем да ће одустати од крађе - завршио је Илић. 

Посета општини Нијемци

Покрет за заштиту и негу реке Босут успоставио је добре односе са општином Нијемци у Хрватској. Овид дана Шиђани ће посетити Нијемце где ће их дочекати председник општине Ивица Клем. Разговараће се од изради заједничког пројекта за Босут, реку која спаја две држеве, а 15. јануара у Шиду ће бити отворена заједничка конференција на којој ће присуствовати представници Нијемаца и локалне самоуправе Шида.

 

Izvor: www.dnevnik.rs