Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Na cenu goriva uticao led u rekama

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Beograd - Kretanje cena goriva u Srbiji zavisi od oscilacija na međunarodnom tržištu sirove nafte, s obzirom da uvozimo više od polovine ukupnih potreba.

U Udruženju naftnih kompanija Srbije kažu da svaki poremećaj na međunarodnom tržištu sirove nafte i derivata nafte ostavlja trag i na domaće tržište i navode da je i zbog leda na Dunavu i Savi bilo nemoguće koristiti ovaj najjeftiniji vid transporta, ali je uprkos tome obezbeđeno dovoljno goriva uz povećane troškove i nešto više cene.

"U poslednjih godinu dana u više navrata je došlo do poremećaja u snabdevanju iz okruženja na koje nismo mogli da utičemo i koji su u velikoj meri povećali troškove poslovanja kompanija", ukazano je.

Naftaši podsećaju da je najpre došlo do gotovo istovremenog ispada više rafinerija u okruženju i da je bilo potrebno skoro mesec dana da se vrate u pogon, a zatim je zbog niskog vodostaja Dunava i Save u rekordno dugom trajanju tokom leta bilo nemoguće koristiti ovaj najjeftiniji vid transporta. 

Srbija uvozi nešto više od polovine ukupno prerađenih količina sirove nafte, oko 80 odsto evrodizela i oko 65 procenata tečnog naftnog gasa (TNG), a stabilnost snabdevanja jednim delom zavisi od jedinog domaćeg proizvodjača derivata nafte NIS-a, a drugim od regionalne ponude i potražnje, kažu u UNKS - u. 

"Maloprodajne cene derivata nafte u Srbiji su pored svega tog ispod prosečnih u regionu i daleko ispod prosečnih u zemljama Evropske unije", navode naftaši. 

Država ostvaruje prihod i po osnovu raznih taksi koje su u obavezi da plaćaju svi koji se bave prometom derivata nafte i te obaveze se plaćaju, iz ostatka maloprodajne cene, kada se odbiju akciza i PDV , kaže se ui saopštenju. 

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković ocenio je da bi ograničavanje marži na gorivo bilo udar na male prodavce i da bi izazvalo gašenje benzinskih pumpi. 

Prema rečima Atanackovića, cena goriva bi se jedino mogla kontrolisati tako što bi se kontrolisale velikoprodajne cene NIS-a, što bi se onda prenelo i na maloprodajne cene. 

"Ako se želi da se učini stanovištvu i privredi da ne divljaju cene goriva, onda bi država mogla da smanji svoj uticaj, odnosno akcizu u iznosu u kojem se povećava nabavna cena", rekao je Atanacković. 

Ministar za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić najavio je juče da vlada namerava da ograniči cene goriva ograničavanjem marži kao što je to uradila kod osnovnih životnih namirnica, al nije želeo da iznese detalje.

U zavisnosti od vrste benzina ili dizela, državno zahvatanje (akciza i PDV) u Srbiji je od 42 do 52 odsto, a ostatak maloprodajne cene goriva odlazi na kupovinu sirove nafte, troškove transporta nafte do rafinerije, rafinerijsku preradu i na kraju distribuciju i prodaju goriva


Izvor: www.b92.net