Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Ledeni čep od 30 kilometara

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Na delu Dunava kod Zemuna, od restorana „Venecija" do Lida, led je juče počeo da se pomera nizvodno, ali ga uspešno lomi brod „Topola".

Međutim, ledena grdosija duga 30 kilometara, široka oko kilometar, zaustavila se kod Grocke. Led na ovoj deonici može da se pokrene svakog trenutka i pogura 18 barži i zaleđenih brodova.
Iz JP „Beograd-vode" poručuju da će njihove ekipe nastaviti da pružaju pomoć vlasnicima plovnih objekata kod Zemuna, a i dalje je na snazi 24-časovno dežurstvo.

- Došlo je do pomeranja leda koji se nalazio ispod čepa formiranog na potezu od restorana „Venecija" do Lida, zbog čega je došlo i do manjeg pomeranja nekih objekata usidrenih uz priobalje. Brod „Topola" za sada uspešno lomi pokrenuti led, pa se očekuje da će led proći kroz rukavac, nakon čega će biti moguće i splavove, odnosno ukotvljene brodove, vratiti na prvobitna mesta - kažu iz „Beograd-voda".

Međutim, ogromna ledena santa duga 30 kilometara preprečila se između obala Dunava kod Grocke i lomi sve na šta naiđe. Uplašeni meštani Grocke masovno silaze na obalu da vide ovo, kako kažu, čudo, dok se najhrabriji penju na sante koje su uz obalu debele i do pet metara. 

- Najopasnije je što ledolomac nije prosekao led kroz maticu da se spreči stvaranje čepa između obale i Gročanske ade. Kad ova ogromna santa krene, ona će poći upravo tim putem i uništiće sve na šta naiđe. Smederevu preti velika opasnost, i to može da se desi svakog časa. Tražili smo od Štaba za vanredne situacije da hitno angažuje ledolomac iz Đerdapa koji može da probije kanal kroz maticu plovnog puta i smanji opterećenje obale od santi - kaže Mirković.

Dačić: Mostovi bezbedni

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je situacija na rekama u Beogradu pod kontrolom, ali je i potvrdio da je najteže na Dunavu od Grocke i nizvodno ka Smederevu, gde je led zarobio nekoliko barži.
- Nema plovila bez kontrole i nema opasnosti od oštećenja mostova ili drugih objekata - rekao je Dačić.


Izvor: www.pressonline.rs