Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Gužva u pančevačkom zimovniku za brodove

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

PANČEVO - Spas od leda na Dunavu više od 70 brodova iz gotovo svih podunavskih zemalja našlo je u zimovniku za brodove u pančevačkoj Luci "Dunav". Ovde je posle 25 godina formiran zimovnik trenutno najveći u Srbiji.

Čim je počelo stvaranje leda na Dunavu u Pančevačkoj luci pripremljen je zimovnik. Iako je u obavezi da primi 50 brodova Luka je već privih dana postala utočište za više od 60.

Generalni direktor Luke "Dunav" Branislav Ostojić  kaže da ovde pomažu na dva načina.

"Prvi je da se posadi omogući da dobiju pitku vodu, struju i da mogu da izađu na kopno. Sa druge strane oni su zaštićeni od leda, lomova, kvarova i ako su neki kvar i imali mogu da dobiju pomoć naše mehanizacije" kaže Ostojić.

Zimovnik je trenutno zatvoren velikim količinama leda.

Brod Luke Dunav pokušava da razbije nagomilane sante leda na izlasku iz zimovnika ali još uvek ne uspeva.

"Od Pančeva, Grocke pa skroz do Golupca totalno je zatvorena ploča. Kada će se to pokrenuti nezahvalno je davati procene, ali po meni sedam dana, neće pre", kaže Ivan Milovanović kapetan broda "Čardak".

Šef lučke kapetanije Pančevo Zoran Gvozdenović navodi da je leva obala oko 30 metara nabijena santama i do 4 metra visine.

"Tri dana već pokušavamo da izađemo iz bazena, da objekte koji su došli iz Beograda pokupimo ali bezuspešno", dodaje Gvozdenović.

 Većina ovih plovila prevozi gvožđe, ugalj, naftu ili kukuruz, a kada će krenuti iz zimovnika niko ne može sa sigurnošću da tvrdi. Ali članovi posada, pogotovo brodova koji idu nizvodno, smatraju da će u zimovniku najverovatnije ostati do početka marta.


Izvor: www.rtv.rs