Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Vraća se život na reke posle haosa izazvanog ledom

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Život na Dunavu i Savi polako ali sigurno počeo je da se budi i vraća u normalu posle elementarne snežne nepogode koja je napravila haos na rekama.

Led je u većoj meri očišćen sa obala, na kojoj su smešteni čamci, koji su „preživeli” udar santi leda. Ribari i kafedžije sa splavova odbrojavaju dane do proleća i vrše pripreme kako bi novu sezonu ipak dočekali spremno.

NADA - Više od stotinu čamaca voda je odnela kada je led počeo da se topi pa su neki završili čak u Grockoj i Vinči. One čamce koje su uspeli da nađu ili spasu ribari vredno popravljaju i farbaju.

- Naš klub „Gardoš” ostao je bez pet čamaca, velika je šteta načinjena, koju osiguranje neće pokriti. Imamo još par čamaca koje je led odneo i zaglavio kod Ratnog ostrva. Čekamo da još malo otopli pa ćemo ići po njih. Čistili smo sneg i led do juče i iznosili ga na obalu. Popravićemo ovo što smo pronašli i nadamo se da će se još neki pojaviti - kaže ribar i član Sportsko-rekreativnog centra „Gardoš” Miodrag Tripković.

Jaka zima i veliki led su možda najviše ugrozile životinjski svet na reci. Šetajući ka ušću reka, ekipa „24 sata” naišla je na par uginulih gusaka koje nisu uspele da se prehrane jer je reka bila zaleđena. One koje su uspele da pregrme ovu „sibirsku” zimu kako je temperatura prešla u plus počele su ponovo da nastanjuju dunavsku obalu.
- Juče smo se prijatno iznenadili kad smo videli orla belorepana u letu. Još je teško proceniti kakva je situacija sa pticama, jer je na nekim mestima nezgodno prići, kao na primer Ratnom ostrvu - priča Boris Rakočević, student Biološkog fakulteta koji je hranio ptice čitave zime.

Najživlje je bilo na Adi Ciganliji prošlog vikenda. Kako se živa u termometru zadržala na deset stepeni dva dana, vlasnici restorana i klubova na vodi odmah su izbacili svoje bašte da bi Beograđani uživali u zubatom februarskom suncu.

- Od prošle subote, šetači su se opet vratili Adi, koja već sa prvim zracima sunca doživljava renesansu. Ljudima je dosta hladnoće i sivog neba, tako da čim malo grane sunce, znam da će mi restoran biti pun - kaže Dejan Mijailović, vlasnik klub-restorana „Petica”.


Izvor: www.24sata.rs