Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Vodostaji u Kruševcu povećani, kopaju se kanali

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

KRUŠEVAC - Zbog povećanih vodostaja na rekama koje protiču teritorijom Kruševca gradski Štab za vanredne situacije, u saradnji sa Službom mesnih zajednica u tom gradu, kopa kanale u ugroženim područjima, rekao je danas koordinator Štaba Dušan Todorović.

On je rekao da su vodostaji Zapadne i Južne Morave, Ribarske reke i Pepeljuše nadošli za oko 30 centimetara i dodao da za sada nema većih problema, jer se konstantno radi na sprečavanju eventualnih izlivanja reka.

"U mesnoj zajednici Koševi, u toku je iskopavanje kanala dužine 400 metara koji bi trebalo da zaštiti jedan deo sela od izlivanja Pepeljuše. Grad je za ovu namenu obezbedio 160 litara dizel goriva, kao i neophodan materijal za formiranje polubedem barijere", kazao je Todorović.

Prema njegovim rečima, s Direkcijom za vode i Vodoprivrednim preduzećem iz Čačka, kojima je poverena briga o Pepeljuši, dogovoreno je dugoročno rešenje koje će smanjiti eventualne posledice izlivanja, ali za to je, kako je kazao Todorović, potrebna najpre bolja planska dokumentacija.

Ova reka je do sada svake godine plavila više od 30 hektara obradivog zemljišta i pojedina domaćinstva u selu Koševi, rekao je danas Tanjugu Zoran Arsić, član saveta ove mesne zajednice.

Kako je istakao, zbog lošeg iskustva, savet mesne zajednice je ove godine reagovao na vreme i u saradnji s gradskim Štabom za vanredne situacije, dogovorio blagovremeno iskopavanje kanala u cilju odbrane od poplava.

S obzirom na to da je Pepeljuša samo jedna od reka na teritoriji Kruševca koja tamošnjem stanovništvu zadaje velike probleme,Todorović je pozvao i druge mesne zajednice da se obrate za pomoć u iskopavanju kanala, kako bi nadležni mogli da intervenišu, ukoliko nastanu poplave.


Izvor: www.kurir-info.rs