Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

NIS terminal za brodove na Dunavu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Novi Sad -- Naftna industrija Srbije otvorila je prvu bunker-stanicu za snabdevanje brodova gorivom.

Stanica je kod novosadske Rafinerije nafte, na kanalu Dunav-Tisa-Dunav, u neposrednoj blizini ušća kanala u Dunav.

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko je rekao na terminalu za snabdevanje gorivom da on ima po jednu liniju za unutrašnje tržište i za carinsko skladište, za brodove u međunarodnoj plovidbi koji su oslobođeni poreza na dodatu vrednost i akciza na gorivo.

Kravčenko je istakao da je najavio da će do polovine godine biti otvorena još dva takva bunkera na Dunavu - u Smederevu i na granici sa Hrvatskom, a do kraja godine još jedan terminal.

On je najavio da će NIS obezbediti i snabdevanje čamaca i jahti gorivom i nabaviti brod koji bi gorivom snabdevao velike putničke brodove. Prema rečima Kravčenka, potrebe domaćih brodarskih kompanija i strane flote u tranzitu su veće od 40.000 tona nafte godišnje. 

"Očekujem da će u naredne tri godine preko ovakvih bunkera biti zadovoljeno 70 odsto domaćeg tržišta, a da će godišnji promet biti 45.000 tona nafte", rekao je Kravčenko. 

Generalni direktor NIS je istakao da je zadovoljan investicijama u Srbiji i podrškom republičkih i pokrajinskih vlasti. NIS, kako je rekao, svake godine povećava investicije, a one će ove godine iznositi 500 miliona evra. 

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić je ocenio da je saradnja sa NIS "intenzivna" i da sepokrajinske vlasti trude da pomognu toj kompaniji smatrajući da je to u interesu svih građana. 

"Primenom najviših tehnoloških standarda zaštitićemo i Dunav i zato ovaj projeket zaslužuje našu podršku", rekao je Pajtić. 

Ocenio je da će otvaranje bunker-stanice NIS-a podstaći rečni saobraćaj i nautički turizam, i doprineti prilivu novca.

Izvor: www.b92.net