Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Život pored reke

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Grad Loznica je među prvim u Srbiji po bogastvu vodnih resursa. Reke lozničkog kraja spadaju u čiste tekuće vode, a najznačajniji vodotoci su Drina i Jadar.

Da život pored reke ima svoje draži pokazuju i predeli oko reke Jadar u lozničkom kraju. Meštani u selima Kozjak i Gornji Dobrić kažu da brinu o rekama, pa ovde nema bačenog otpada i deponija.

"Voda je čista od kako su prestale fabrike da rade. Ima dosta ribolovaca koji dolaze iz Rađevine, Valjeva i sa svih strana. Riba je zdrava, lepa i ukusna", kaže Milovan Nikolić meštanin sela Gornji Dobrić.

Miodrag Dražić, meštanin sela Kozjak dodaje da je lepo živeti pored reke zato što to pruža mogućnost da se uživa u pecanju, kupanju, i šetnji pokraj reke.

Rečne obale i priobalja smatraju se "ekološkim resursima" zbog toga ih, kažu, treba čuvati. Izvori zagađenja voda najčešće su otpadne vode iz domaćinstava i poljoprivrednih objekata.

"Naša voda uz jednu malu minijaturnu korekturu sa hlorom može da se pije", kaže Aleksić.

Velike vode Jadra, posebno u proleće, nadmašuju propusnu moć korita, zbog čega dolazi do izlivanja iz korita i plavljenja. Život na obalama reke navikne ljude, kažu meštani, da se bore sa svim nedaćama, ali i da koriste ovo prirodno bogatstvo.

Mile Manojlović, meštanin sela Gornji Dobrić kaže da reka može da nekada nanese i štetu i prihod.

Kako bi se očuvalo priobalje i sprečile poplave, prošle godine uređno je pet kilometara rečnog korita Jadra. Za mesec dana planiran je nastavak radova na još 22 kilometra u lozničkom kraju.

Izvor: www.rts.rs