Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Medjunarodna peticija za zaštitu Dunava

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Predstavnici svetske nevladine organizacije za zaštitu prirode (WWF) i "Čuvari reka" predali su hrvatskoj ministarki zaštite okoline i prirode Mireli Holi peticiju s više od 20.000 potpisa i pozvali je da se obustave projekti koji uništavaju Dunav i njegove najvrednije delove poput Kopačkog rita.

"Ako ti projekti budu realizovani, reka i sav život u njoj će umreti", upozoravaju nevladine organizacije u saopštenju za javnost i ističu da bi time nova hrvatska vlada pokazala da ne poštuje medjunarodne standarde i propise Evropske unije o životnoj sredini.

Oni navode i da predstavnici Evropske komisije prate šta se dogadja u vezi sa projektima u Kopačkom ritu.

U saopštenju za javnost WWF navodi da je Park prirode Kopački rit važan ne samo za Hrvatsku već i za celu Evropu, a nalazi se pod sve većim pritiskom.

Saradnica na programu voda WWF-ova Mediteranskog programa u Hrvatskoj Olga Jovanović smatra da prikupljenih 20.160 potpisa iz celog sveta pokazuju da planovi Vlade Hrvatske ozbiljno zabrinjavaju ljude iz celog sveta.

Jovanović dodaje da bi hrvatska vlada trebalo da stane u odbranu Kopačkog rita, srca budućeg Uneskovog prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, piše u saopštenju koje su preneli hrvatski mediji.

Predstavnici WWF-a i "Čuvari reka", grupa ljudi koja štiti reke takozvanog "Amazona Evrope", organizovali su potpisivanje peticije za zaštitu Kopačkog rita koje je trajalo mesec dana.

Hrvatska vlada proučava mogućnost poboljšanja plovidbe Dunavom izgradnjom kanala dužine 53 kilometara, neposredno pre granice sa Srbijom, čime bi bila uništena obala reke i ugrožena flora i fauna, upozorava WWF.

Austrija, Hrvatska, Madjarska, Srbija i Slovenija potpisale su 2011. godine sporazum o uspostavljanju prirodnog rezervata duž reke Dunav.

Taj sporazum omogućava stvaranje prve zone zaštite takozvanog "Amazona Evrope", značajnog zbog bogatog biodiverziteta.


Izvor: www.zelenasrbija.rs