Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Plaža uređena – kupanje zabranjeno

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Pančevo – Da se ne bi pokvarilo raspoloženje nekoliko stotina Pančevaca koji su o prazniku rada izašli na obale Tamiša da vide obećano čudo: plažu uređenu kao nikada do sada, uklonjena je tabla koja potencijalne kupače upozorava da u reku ulaze na sopstveni rizik. 

Višegodišnji nauk, potkrepljen podacima lokalnog Zavoda za javno zdravlje, ipak je učinio da na temperaturi sasvim pogodnoj, u Tamiš ne uđu ni oni skloni egzibicionizmu. 

Čak i ako to povežemo sa predizbornim aktivnostima, gradskoj vlasti treba priznati da je pokazala kako se sa malo para može napraviti prijatan kutak uz reku, samo par stotina metara daleko od centra grada. Iako su Pančevci koji su pohrlili da vide novo lice tamiške plaže vidno bili raspoloženi, primetili su i da je ozbiljan problem plaže to što ne služi svrsi. Pančevačko tamiško kupalište ni narednog leta neće imati kupače, već samo one koji na plaži peku roštilj i sunčaju se i po tome će ovo rečno kupalište biti unikum. 

Sva je prilika da će lokalni Zavod za javno zdravlje tek idućeg meseca uzeti uzorke tamiške vode na analizu, ali se rezultati znaju. Već nekoliko decenija tamiška voda kod Pančeva, ali i kilometrima uzvodno, ka granici sa Rumunijom, zagađena je i daleko je od kvaliteta vodotoka druge kategorije, što je neophodno da bi kupanje bilo dozvoljeno. U uzetim uzorcima jasne su naznake fekalnog zagađenja. 

Gradonačelnica Vesna Martinović kaže da s obzirom na to da se Pančevo nalazi na ušću Tamiša u Dunav, valjalo bi ispitati odakle zagađenje dolazi. Već dve i po godine, posredstvom EU, a u saradnji sa Rumunijom, radi se katastar zagađivača na obalama ove reke. Kada bude jasno ko zagađuje, znaće se i koje mere valja preduzeti, a možda će se i obezbediti pare za izmuljavanje rečnog korita kod Pančeva. Na taj poduhvat, više puta najavljivan, čeka se dugo. Dok se milioni evra potrebni za realizaciju tog posla ne nađu, Pančevcima ostaje uređena plaža i kupanje – pod tuševima.

Izvor: www.politika.rs