Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Vojvođanska Venecija

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Bela Crkva - Veštačka jezera na jugoistoku Vojvodine sve više mame turiste. Netaknuta priroda, daleko od urbanih sredina, najbolja je preporuka

Pažljivo ušuškana na krajnjem jugoistoku Vojvodine, Bela Crkva je u neposrednoj blizini Dunava, Nere, Karaša i kanala Dunav-Tisa-Dunav, ali je njen najveći turistički brend sedam veštačkih jezera, koja se ubrajaju u top deset destinacija u Srbiji. 

Zbog svega toga, ovu varošicu nazivaju i „vojvođanskom Venecijom“, koju svakako treba posetiti, jer probuđeno Panonsko more i ljubazni meštani nude pravi odmor, daleko od urbanih sredina.

JEZERA su nastala decenijskim iskopavanjem šljunka sa polja između Bele Crkve i Vračevog gaja. Ovi nesvakidašnji Panonski izvori i podzemne vode odmah su zauzimale svaki kubni metar slobodnog prostora, pa su domaćini nesvesno dobili sedam vodenih oaza, u kojima, kada je sezona u jeku, uživa više od 10.000 turista dnevno.

Najpoznatije je, svakako, Glavno jezero, koje se nalazi 800 metara od centra varošice. Jedna strana obale je urbanizovana, sa šljunkovitom plažom i nekoliko kafića, a u tirkiznoplavoj vodi jezera i van nje se nalazi mnoštvo sportskih terena, kao i trim-staza. Na suprotnoj strani je turističko naselje, natkriveno hladovinom krošnja drveća.

U tom delu ima pedesetak kućica za izdavanje soba i apartmana, a najluksuzniji je kompleks „Rafaelo“, sa otvorenim bazenom, u kom apartman košta od 4.000 do 6.000 dinara dnevno. Ove sezone će se aktivirati i privatni smeštaj, gde će ležaj koštati od 600 dinara pa nagore, u zavisnosti od kategorizacije.

Mladi

NAJPOPULARNIJE kupalište za mlade je Vračevgajsko jezero, koje ima i kamp sa pedesetak kamp-jedinica i tri bungalova za smeštaj. Noćenje košta do hiljadu dinara po osobi. Plaža je šljunkovita, opremljena ležaljkama i igralištem za decu.

Jezero Šljunkara je poznato po širokoj plaži, sa ležaljkama i tuševima, koje ima i svoje ostrvo. Gosti mogu da se kupaju i u malim uvalama, sa netaknutom prirodom, dok je Šaransko jezero neuređeno za kupače, ali predstavlja pravi raj za ribolovce.

Bela Crkva je najpogodnija za vikend-ture, što potvrđuje i činjenica da su svi kapaciteti za prvomajske praznike popunjeni. Turističke agencije nude i druge brojne izlete, poput obilaska toka Dunava i banatskih salaša, odlaska do Vršca (udaljen 35 kilometara), ali i upoznavanje romantične Bele Crkve.

KAKO DO KUPALIŠTABELA Crkva je od Beograda udaljena 96 kilometara, ako se ide preko Pančeva i Kovina. Iz istočne Srbije može da se dođe đerdapskom magistralom do Rama, odakle se skelom prelazi preko najšireg dela Dunava do Stare Palanke. Od Palanke do Bele Crkve ima dvadesetak kilometara. Ova varošica je od Vršca udaljena 35 kilometara.


Izvor: www.novosti.rs