Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Чиста вода оживеће језеро

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

ПАЛИЋ: Почели су радови на пробном измуљавању језера Палић, а за овај посао Град је преко Фонда за заштиту животне средине Републике Србије обезбедио 1,75 милиона динара за изнајмљивање брода од предузећа ЈП „Воде Војводине“.

Да подсетимо, 2009. године дошло је до угинућа око 14 тона рибе у језеру и то је била последња опомена градским оцима да би требало да почну озбиљније да воде рачуна о језеру Палић. Тада је почела израда техничке документације. 

- У наредних седам дана, колико ће посао да траје, запослени у Заводу за јавно здравље Суботица ће да узму муљ и воду, урадиће се анализе са места измуљавања. Поред тога, анализираће се  места где се муљ одлаже како бисмо имали јасну слику о утицају овог посла на  језеро и живи свет у њему - рекла је чланица градског већа задужена за комуналну делатност и заштиту животне средине Сузана Дулић.
Санација језера Палић обављаће се у три фазе, а само прва ће коштати 130 милиона динара. 

- Морам да подсетим да смо до сада урадили много на побољшању канализационе мреже  како се отпадне воде не би уливале у језеро, а истовремено смо предузели и све ургентне мере за оживљавање језера. Током прошле године је више од 10 хиљада хектара обале очишћено и тиме је спречено таложење органског отпада у језеру. Паралелно са пробним измуљавањем у току је и  јавна набавка за прву фазу радова, која обухвата изградњу касете за складиштење муља у трећем сектору, површине 6,2 хектара. На тај начин биће формирано острво на којем ће бити посађена стабла тополе, која на природан начин третирају штетна азотна и фосфорна једињења - рекао је директор д.о.о. „Парк Палић“ Горан Габрић. 

Измуљивање ће бити настављено на јесен, тако да неће утицати на туристичку сезону која се отвара 15. јуна.

Izvor: www.dnevnik.rs