Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Simbol nove ere razvoja Beograda

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Časopis „The structural engineer", jedan od najuglednijih stručnih britanskih časopisa u oblasti građevinarstva, u novom broju posvetio je opširan članak beogradskom Mostu na Adi.

Izveštač Metju Majerskou, inženjer, posetio je Srbiju i u svom izveštaju naveo da novi most na Savi, sa svojom savršenom strukturom, simbolizuje novu eru u gradnji i razvoju Beograda.
Majerskou navodi da most povezuje severnu obalu Save sa starim delom Beograda, na samo četiri kilometra od ušća Save u Dunav, sa jedinstvenim koničnim pilonom visokim 207 metara u sredini.
- Most poseduje šest traka, duplu prugu za budući beogradski metro, kao i dve trake za pešake i bicikliste. Južni prilazni putevi imaju 38.000 kvadratnih metara - navodi Majerskou.

Dizajn pleni

Pored detaljnih podataka o dužini i širini mosta, Majerskou govori da je poslednjih godina u svetu gradnja mostova sa širim prilazima i visokim pilonima postala trend, što je slučaj i sa Mostom na Adi. Autor napominje i da su beogradski graditelji pametno iskoristili tehnologiju mosta sa kablovima, na čijoj gradnji je vidljiva inženjerska stručnost.
- Čak 35 različitih vrsta radova obavljeno je na gradnji mosta i prilikom procesa iskopavanja i pripremanja zemljišta. Sveukupno, obrađeno je oko 38.000 kvadratnih metara zemljišta za pristupne puteve, kao i 23.000 kvadratnih metara u toku grubih radova - beleži Majerskou.
U zaključku svog teksta Majerskou kaže da je bio potreban veoma pažljiv pristup dizajniranju izgleda mosta da bi se putni prelazi pravilno uklopili u strukturu mosta i pristupne i silazne rampe. U njegovom članku, kojem je „The structural egineer" posvetio pet strana sa obiljem fotografija, Majerskou navodi i obilje preciznih podataka.
- Most na Adi, kao sastavni deo unutrašnjeg prstena, imaće šest saobraćajnih traka. Dugačak je 969 metara i širok 45 metara, sa pilonom visokim 200 metara, dok je dužina glavnog raspona 376 metara - stoji u časopisu.
Novi most uveliko već koriste mnogi Beograđani koji prelaskom Save sada mogu da uštede oko 30 minuta vremena.
Ovih dana, na deonici dugačkoj 550 metara izgrađene su tri konstrukcije, postavljena je hidroizolacija, pešačke ograde, javna rasveta, kao i horizontalna i vertikalna signalizacija. 
U toku je treća i poslednja faza izgradnje petlje Hipodrom, čime je zaokruženo saobraćajno rešenje za ovaj deo unutrašnjeg magistralnog poluprstena.

Petlja Hipodrom

Konstrukcija predstavlja denivelisanu saobraćajnicu sa po dve saobraćajne trake u oba smera, ispod kojih se nalazi servisna saobraćajnica povezana preko Paštrovićeve ulice sa okolnom uličnom mrežom. Ukupna površina sve tri konstrukcije je 8.000 kvadratnih metara.
Izgradnja petlje Hipodrom bila je podeljena u tri faze. Prva faza je završena krajem 2010, kada je premošten pružni prelaz, i saobraćaj se od tada odvija bez ukrštanja sa prugom, dok je u drugoj i trećoj fazi petlja spojena najpre sa Radničkom petljom, a sada i sa Požeškom ulicom.