Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Prete poplave

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, tokom vikenda vodostaji na pet reka u Srbiji bili su iznad tačke redovne odbrane od poplava - granica je pređena u Jaši Tomiću na Tamišu, Kusiću na Neri, Lešnici na Jadru, Mojsinju na Južnoj Moravi i Leskovcu na Veternici.

Zbog padavina pokrenuta su klizišta na teritoriji Loznice, Ljubovije i Krupnja, ali za sada niko nije ugrožen, piše dnevnik Danas.

"Područja u opasnosti od poplava su jug Srbije - područje oko Leskovca, Svrljiga, Gadžinog Hana, zatim Bor, Zaječar kao i okolina Loznice, Krupnja i Ljubovije gde je aktiviran veliki broj klizišta", izjavio je Predrag Marić, načelnik sektora za vanredne situacije MUP Srbije.

Ove oblasti su, prema rečima direktora "Srbijavoda“ Nikole Marjanovića, "tradicionalna“ pretnja, ali "situacija za sada nije toliko opasna koliko će biti kad se ta sva voda pojavi u Savi i Dunavu“.

Vanredna situacija uvedena je u selima Donje Crniljevo, Galović, Gradojević, Ćukovine, Goločelo i Kamenica. Reka Tamnava, koja je krajem prošle nedelje poplavila 56 kuća i oko 1.200 hektara oranica, povukla se u korito i za sobom ostavila mulj. Šteta se procenjuje na 120 miliona dinara. Poplava je najviše oštetila njive sa kukuruzom i detelinom, kao i kuće, poslovne objekte, stovarište građevinskog materijala i magacin stočne hrane.

U selima na području Leskovca i Vlasotinca poplavljeno je više od sto kuća, pomoćnih zgrada i garaža. Poplavljeno je i obradivo zemljište, a bujice su oštetile puteve i mostove. Najveću štetu pretrpeli su meštani sela Gornji Bunibrod, gde je Tulovska reka poplavila oko 50 hektara obradivog zemljišta, plastenike s ranim povrćem i četrdesetak kuća i pomoćnih zgrada.

Bujični potok u vlasotinačkom selu Konopnica odneo je omanji most i poplavio više desetina hektara oranica i dvadesetak kuća. Slična situacija sa bujičnim potocima je i na području Grdelice, gde su se pojavila klizišta i odroni.


Izvor: www.novimagazin.rs