Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

MUP održao vežbu spasavanja na vodi

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

U Magliču kod Kraljeva danas je osmi put održana vežba spasavanja na vodi, koju je organizovao Sektor za vanredne situacije MUP Srbije.

U vežbi je učestvovalo oko 330 pripadnika ovog Sektora i članova brojnih društava i organizacija, sa ukupno 40 plovila.

Vežba "Ibar 2012" obuhvatila je edukaciju članova Vatrogasno spasilačkih jedinica o ponašanju na reci, upravljanju plovilom i merama bezbednosti i obuku za pružanje prve pomoći davljeniku.

Održane su pokazne vežbe specijalističkih regionalnih timova za spasavanje na vodi, spasavanje iz ruševina i gorske službe spasavanja.

Komandant vežbe Ivan Radivojević je rekao da su ovakve simulacije značajne da bi Sektor za vanredne situacije proverio vlastite snage i da bi podigao nivo obučenosti za dejstvo u realnim situacijama.

"Prošle godine je bilo zaista dosta intervencija, bilo je idosta poplava, kao i vanredna situacija zbog velikih snežnih padavina. Imamo i leti i zimi različite vrste intervencija, tako da je svaka provera značajna za nas", rekao je Radivojević.

Spasavanja na vodi i spasavanje iz ruševina su specijalističke obuke koje realizuje Nacionalni trening centar (NTC) za vanredne situacije, na čijem je čelu načelnik Aleksandar Lazarević.

"Trening centar ima vrlo stručne ljude koji sprovode obuku, ali nema stalnu lokaciju. Država bi trebalo da se opredeli za formiranje jednog takvog centra, koji bi imao nastavni i smeštajni prostor i poligone za simulaciju stvarnih uslova u vanrednim situacijama", rekao je Lazarević.

Na vežbi spasavanja na vodi osim pripadnika MUP tradicionalno učestvuju i Crveni krst, Gorska služba spasavanja Srbije, Kajak klub "Ibar" i Dobrovoljno vatrogasno društvo.

Svi učesnici su se na kraju vežbe spustili niz Ibar do Mataruške banje, tokom dugim oko 25 kilometara, koji prolazi kroz klisuru.

Izvor: www.akter.co.rs