Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Na jezerima uživaju samo komarci

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Zrenjaninci čekaju uređenje ostataka reke koja je izmeštena, a ova priča je aktuelna na početku svakog leta.

Zrenjanin – Mada se dugo reklamiraju kao potencijalni ukras, jezera u centru Zrenjanina služe danas kao leglo komaraca. Od četiri vodene površine uređena je samo jedna, a dve su zapuštene, obrasle visokom travom i u njima se zadržava prljava voda. Od modernog kupališta čija izgradnja je počela, pa stala, ni traga. 

Begejska petlja je nastala kada je pre nekoliko decenija premešten tok reke. Naime, Begej je u ovom delu grada pravio veliku krivinu, to jest pojas oko naselja Mala Amerika, i neko se dosetio da bi, radi izbegavanja te krivine, trebalo prokopati novi kanal. To je i učinjeno, a u anketi lokalnih novina ovaj poduhvat je svrstan među najveće građevinske promašaje u istoriji Zrenjanina. Dok mnogi gradovi žude za rekom, ovde je ona ispravljana i izmeštana, a meandar kao prirodni dar, grad nije prihvatio. Na starom koritu reke pre više od jednog veka nalazila su se uređena kupališta, posebno za žene, posebno za muškarce, a tu se zaigrao i prvi begejski vaterpolo. Dovitljiviji vaterpolisti zaranjali su u reku i mutili vodu da se ne vide sve radnje pod vodom. Ne samo zbog nostalgije za tim vremenima, maštalo se o tome da se u korito s koga je reka sklonjena postave jezera u koja bi se ulivala prečišćena begejska voda i gde bi se moglo kupati kao nekad. Jer prirodna voda iz reke zbog zagađenja odavno nije za kupanje, mada se pre više od pola veka koristila za nezamenjivu banatsku žutu supu. 

Jezera su godinama stajala neiskorišćena, a pred planirano uređenje isprečila se kriza. Nakon 2000. godine ponovo su aktivirani planovi za rekonstrukciju jezera. O njima se, doduše, pričalo najviše uoči izbora, a posle 2008. počeli su i radovi. Trebalo je da se uredi ceo kompleks, a to podrazumeva pripremu jezera za kupanje, jedrenje, uređenje plaža, pa i adaptaciju okolne industrijske arhitekture koja bi se preuredila za muzejske postavke. Finansiranje je bilo predviđeno iz Fonda za kapitalna ulaganja AP Vojvodine. 

Dva najneuređenija jezera su izmuljivana i iz njih je odvezeno na hiljade kamiona zemljane podloge. Mada je najavljivano postavljanje specijalne podloge na koju bi se polagao šljunak, kojim bi se nasule i obale, to nije učinjeno. U međuvremenu se u jezerima pojavljivala voda, a zlobnici tvrde da je ona progutala i sav uloženi novac jer su radovi bili uzaludni. 

 – Dosadašnji radovi nisu bili uzaludni i gradnja jezera biće nastavljena već ove godine, za šta imamo obećanja iz Fonda. Do jednogodišnjeg prekida došlo je zbog nedostatka novca – kaže Predrag Stankov, dosadašnji pomoćnih gradonačelnika za investicije. Koliko je dobra zamisao da u centru grada bude kupalište i da li će moći da se obezbedi čista voda, kao su tvrdili stručnjaci, vreme će pokazati. Uglavnom, prečistači vode su već ugrađeni. – Prema projektima predviđene su trim-staze, šetališta, igrališta i to će građanima biti nadohvat ruke – kaže Stankov.

Izvor: www.politika.rs