Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Iskustva bodenskih eksperata

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Subotica - Nakon oko tri decenije premišljanja, planiranja i pisanja projekata o čišćenju Palićkog jezera, grupa stručnjaka iz JKP Vodovod, Javnog preduzeća Park Palić i Zavoda za javno zdravlje Subotice izašla je pred građane sa novom prezentacijom o mogućnostima sanacije jezera.

Pre toga, ekipa je skoknula do Bodenskog jezera da pokupi iskustva nemačkih eksperata u čišćenju i održavanju tamošnjeg (gorskog) jezera. Kakve sličnosti ima jezero na 395 metara nadmorske visine, nastalo od lednika u ledenom dobu, i sa oko 540 kilometara površine i 250 metara dubine, sa jezerom od 4,6 kvadratnih kilometara površine, najveće dubine od 3,5 metara, nastalim kao posledica padavina - to samo eksperti znaju. No, treba verovati da je znanje koje su stekli tamo prenosivo.

Prema njihovom izveštaju, Bodensko jezero je šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka imalo isti problem koji danas muči i Palićko jezero, a stručnjaci Instituta za istraživanje Bodenskog jezera preporučili su subotičkim da sanaciju Palića sprovedu tako što će jezero isušiti na godinu dana i iz njega izvaditi mulj. U preporuci se navodi da se jezero zatim više ne poribljava, jer upravo riblji svet, budući da se hrani planktonima, podstiče širenje algi i eutrofizaciju jezera.

Ono što su takođe nemački jezerolozi preporučili jeste dalje smanjenje količine fosfora koji dospeva u jezero, zatim stvaranje zaštitnog pojasa između jezera i zemljišta, u velikoj meri poljoprivrednog i svakako izgradnja kanalizacione mreže. Zanimljivo je da u timu koji se bavi sanacijom jezera već gotovo godinu dana radi i nemački stručnjak za jezera, hidrolog Mišel Roman, koji za sve to vreme zastupa tehniku sanacije jezera o kojoj govore i bodenski eksperti.

Subotica je, doduše, uspela da u velikoj meri smanji dotok štetnih i otpadnih materija u Palić izgradnjom prečistača, ali je problem što od tada pijaća voda svako malo poskupljuje i što Subotičani troše jednu od trenutno najskupljih voda u zemlji. A Palić je i dalje do te mere zagađen da lekari Zavoda za javno zdravlje otvoreno pozivaju da se ne kupa u jezeru.

S druge strane, Institut „Jaroslav Černi“ je već nekoliko godina angažovan na stvaranju projekta za sanaciju jezera, a u kojoj je fazi taj posao teško je reći. Pre oko četiri meseca direktor Instituta Miroslav Božić je rekao da je problem definisan i pronađeno tehnički ispravno i ekonomski održivo rešenje. - Pripremili smo tehničku dokumentaciju i uradili glavni projekat za sanaciju Palićkog jezera i remedijaciju mulja. Cela konstrukcija i projekat će, po našem sagledavanju, trajati dve godine i za to je potrebno da se obezbedi oko devet miliona evra. Krećemo sa prvim korakom, vađenjem 138.000 kubnih metara sedimenta i pravljenjem jednog ostrva gde ćemo zasaditi autohtone vrste čiji je zadatak da tu vodu prerade do nivoa da se u sektoru IV jezera Palić može baviti rekreacijom, turizmom i plivanjem. Prva faza počinje raspisom tendera i izborom izvođača i prema proceni investitora trajaće 210 dana, mada mi smatramo da može da se okonča i ranije - rekao je Božić u aprilu ove godine.

Direktor preduzeća Park Palić Goran Gabrić je u tom istom aprilu najavio i objavljivanje imena izvođača radova, jer je tih dana, navodno, završen i tender. On je takođe obelodanio da je tehničku dokumentaciju vrednu 24 miliona dinara izradio Institut „Jaroslav Černi“ iz Beograda, na njoj je rađeno dve godine, a da će prva faza radova koštati 130 miliona dinara i obuhvatiće vađenje mulja iz centralnog dela jezera.

Nakon promocije bodenske ideje, valja sačekati novi projekat. Ona dva, tri ili samo jedan, koji je već uradio „Jaroslav Černi“, možda ipak posluže.

Izvor: www.danas.rs