Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Opasni mulj u Kolubari?

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

MULj koji se pojavio u, zbog suše gotovo presahloj Kolubari, digao je na noge valjevske ekologe! Oni optužuju gradski „Vodovod“ da je u reku ispustio opasni mulj sa aluminijum-fosfatom.

U „Vodovodu“, međutim, tvrde da u mulju nema štetnih materija koje bi ugrozile živi svet u Kolubari, te da je u pitanju uobičajeno dvomesečno čišćenje filtera Fabrike za preradu vode.

Zoran Mijatović, iz Ekološko-biciklističkog društva „Grin bajk“ u Valjevu, ističe da su velike količine mulja sa nataloženim aluminijum-fosfatom, koji služi za prečišćavanje vode za piće, ispuštene u reku Kolubaru. Zbog niskog vodostaja, kaže, sve je izgledalo alarmantno - kao da je korito reke betonirano! 

- Nijedan otpad, koliko god bezopasan, ne može da se baca u korito reke, već postoje zakonske procedure kako se skladišti i uništava - ističe Mijatović. 

- Veliki problem, u ovom slučaju, predstavlja nizak nivo reke, koja ne može da odnese taj mulj, pa smo o svemu obavestili republičku vodoprivrednu inspekciju. 

U „Vodovodu“ kažu da u mulju ima aluminijum-fosfata, ali ističu da je u pitanju uobičajena procedura, po zakonu. Naime, u postrojenjima Fabrike za preradu sirove vode bilo je pranje filtera, što se čini svakih dva-tri meseca. 

- To je standardni tehnološki postupak čišćenja filtera, koji se primenjuje u svim vodovodima i sličnim postrojenjima, za koji imamo dozvolu - rekao je Selimir Manojlović, direktor „Vodovoda“. - U mulju koji je ispušten u Kolubaru nema štetnih sastojaka, pa ni posledica po reku i živi svet u njoj. Mulj u Kolubari samo je, zbog niskog nivoa vode, bio vidljiviji nego ranije.


Izvor: www.novosti.rs