Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Ko je iznervirao najvećeg soma

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Učesnici prve Krčedinske bućke pokazali su kako se nekada hvatao som bez štapova za pecanje. Takmičenje je okupilo desetine alasa iz Mađarske i Srbije, a najuspešnija u bućkanju bila je Višnja Mirić iz Zemuna.

Bućka je starinska naprava od drveta, sa kojom vešti alasi izlaze na Dunav i bacaju već pripremljene udice sa mamcima namenjene samo "kralju riba" - somu.

Bućkom udaraju po površini vode, proizvodeći tako specifičan zvuk koji iritira soma. Iznerviran "bućkanjem" snažno kreće prema mestu gde se bućka i hvata se na već pripremljen mamac. Prema nekim izvorima, postojbina ovog specifičnog načina ulova soma je na reci Don u Rusiji.

"To je poseban osećaj u odnosu na štap, koji je klasika, s tim što možete za petnaest ili dvadeset minuta upecati dva-tri soma, a nekada prođe i tri dana, pa ništa se ne upeca", kaže Damjan Aleksić, alas iz Sremske Mitrovice.

Bućkanje u Krčedinu najviše se isplatilo Višnji Mirić koja je na ovo takmičenje došla iz Zemuna. Ona je bila najuspešnija i uspela je, uz pomoć svog mladića, da iz Dunava izvuče soma od 11 kilograma i 40 grama.

"Prvi put bućkam, ali odmalena pecam na različite načine, tako da mi se svidelo bućkanje. Ranije nisam imala toliko uspeha, uglavnom su to bili neki manji somići", kaže Višnja Mirić, pobednica u pojedinačnoj kategoriji.

Pored Višnje još 34 takmičara iz Mađarske i Srbije učestvovalo je u prvoj Krčedinskoj bućki koju su organizovali Turistička organizacija Opštine Inđija i Udruženje sportskih ribolovaca "Dunavac" iz Krčedina.

"Odziv je za prvi put dobar. Nadam se da smo ostavili dobar utisak i da će ovo takmičenje u narednim godinama sve više dobijati na značaju", kaže Boris Paško, direktor TO Opštine Inđija.

U pojedinačnoj kategoriji, pored Višnje Mirić, nagrađeni su i Imre Koso, koji je ulovio soma od sedam kilograma, dok je na trećem mestu završio Mile Krstin sa ulovom od 4.610 grama.

U ekipnoj konkurenciji prvo mesto pripalo je Miletu Krstinu i Zoranu Radosavljevu koji su skupili 14.090 bodova.

Izvor: www.rts.rs