Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Akcija Kurira: Očistimo reke u Srbiji!

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Zbog suše vodostaj je veoma nizak, pa je idealno vreme da se smeće koje je ostalo na dnu rečnog korita očisti.

BEOGRAD - Alarmantno!
Kurir je došao na ideju da posledice suše, koja već mesecima vlada zemljom, može pretvoriti u nešto korisno, pa je pokrenuo akciju da se veliki broj reka koje su na putu da presuše, a na kojima se nalazi velika količina smeća, očiste!

Ipak, od državnih institucija zaduženih za stanje na rekama nismo uspeli da dobijemo podatke na kojim rekama je situacija najalarmantnija.

U „Beograd vodama“ su nam rekli da su oni zaduženi samo za priobalja onih reka i kanala koje se nalaze na teritoriji glavnog grada, a da za plovne puteve pozovemo „Srbija vode“. Ipak direktor „Srbija voda“ Nikola Marjanović nije znao odgovor.

Pokušali smo u Ministarstvu za prirodne resurse, rudarstvo i prostorno planiranje, ali smo saznali da njih treba da zovemo samo za probleme ribarstva, a da za čišćenje rečnog korita pozovemo Direkciju za vode pri Ministarstvu poljoprivrede.

- Ne, mi samo čistimo kanalske mreže za one projekte koji se tiču navodnjavanja i odvodnjavanja - rekli su tamo i naveli nas na „pravu adresu“ - Ministarstvo za energetiku, razvoj i zaštitu životne sredine.

U njihovom Odeljenju za kvalitet voda su nas uputili na Agenciju za zaštitu životne sredine, gde su nam dali podatak o broju javnih komunalnih deponija koje su u blizini vodotokova.

- Najugroženiji su bujični vodotoci na jugu, odnosno u centralnoj Srbiji. Ugrožena su i akumulaciona jezera zbog prikupljanja plastičnog i drugog plutajućeg otpada u zoni brana - rekli su u Agenciji i dodali da će tačne lokacije saopštiti sledeće nedelje zbog dodatnih analiza.


Izvor: www.kurir-info.rs