Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Brodovi ne plove Savom

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Vodostaj na Savi od Sremske Mitrovice do Beograda je ispod niskog plovidbenog nivoa. U Vodoprivrednom preduzeću "Sava" kažu da plovidba nije zabranjena i upozoravaju na izuzetno nizak vodostaj i brojne sprudove.

Vodostaj reke Save pre dva dana bio je minus 108, što je najniži izmereni vodostaj ove godine. Nivo vode je, inače, kako kažu, nizak celog leta, tako da veći brodovi nisu ni viđeni.

U Vodoprivrednom preduzeću "Sava" kažu da ne postoji zabrana plovidbe, ali i upozoravaju na izuzetno nizak vodostaj i brojne sprudove koji su se pojavili na reci.

Direktor Vodoprivrednog preduzeća "Sava" u Šapcu Dragan Topalović kaže da je plovidba gotovo nemoguća, osim za plovila sa malim gazom do jedan metar.

"Plovidba može da se vrši samo kanalom, sve drugo je rizično. Jedan brodić stoji na dubini od deset metara, a na dva metra od njega voda je do pojasa. Kupač može da ide odavde, jer je voda do kolena i odjednom će upasti u rupu od deset metara", kaže Milivoj Marić iz Šapca.

Zato se uz sporu i opreznu vožnju čamcima upozoravaju i kupači da zbog brojnih rupa na ovom delu rečnog toka budu izuzetno obazrivi, posebno kada se kupaju i uživaju na sprudovima na  sredini Save.

Ribolovci kažu da im nizak vodostaj ne smeta za izlazak na reku, ali da će za bolji ulov, ipak sačekati veći vodostaj.

"Velika je zatravljenost Save i pecanje je gotovo nemoguće. Samo negde gde je voda liman, inače gde postoji neki mali tok vode trava se petlja u silkove i ribolov je skoro nemoguć", kaže Dejan Knežević iz Šapca.

Nikola Stefanović iz Šapca kaže da ribama ne smeta nizak vodostaj, već temperatura vode.

Slično je bilo, dodaju ribolovci, i 2003. godine kada je izmeren najniži vodostaj. Pre devet godina na Savi je izmeren minimum nivoa od minus 116 centimetara.

Izvor: www.rts.rs