Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Kolubara na minimumu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

ВАЉЕВО – Услед дуготрајне суше, водостај реке Колубаре на билошком минимуму. Иста ситуација и са токовима Јабланице и Обнице, од којих у Ваљеву настаје река Колубара. Река близу историјског минимума из 2003. године.

Мирослав Милић из регионалног одељења Хидрометеоролошког завода Србије каже да је водостај Колубаре тренутно девет центиметара и „приближио се историјском минимуму из 2003. године, када је забележено само седам сантиметара“.

Милић је оценио како за сада рибљи фонд није угрожен у рекама у ваљевском крају, додавши да је водостај Колубаре условљен водостајима Јабланице и Обнице, које су на биолошком минимуму.

Како Милић тврди, најбоља ситуација је на реци Градац, упркос чињеници да се на водозахвату на Плочама „већи део Ваљева снабдева водом“, а ситуација није критична.

Према ранијим изјавама одговорних у Градском водоводу, са Граца се узима више од 300 литара у секунди, док извориште Пакље у сливу Јабланице даје око 150 литара у секунди.

Иако је ситуацију по рибљи фонд додатно компликована високим дневним температурама воде и ваздуха, Милић каже да до сада помора рибе није било у рекама Колубарског округа.

Према његовом објашњењу, биолошки минимум очитује се у чињеници да реке имају тек 15 до 20 одсто воде у односу на уобичајене просечне количине.


Izvor: www.pravda.rs