Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Na Vojnoj akademiji obuka za plovidbu morima i rekama

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Na Vojnoj akademiji trenutno organizuju samo kurs za one koji žele da plove jahtama a očekuju da će nadležni usvojiti i novi Pravilnik o sticanju ovlašćenja za pomorsku plovidbu kako bi mogli da organizuju još 17 raznih kurseva vezanih za plovidbu rekama i morima.

- Potrebno je, uz novi Pravilnik da nadležni i ovlaste neku međunarodno sertifikaciono telo koje će da akredituje naše kurseve, za čiju organizaciju smo apsolutno spremni i sposobni - rekao je danas Tanjugu jedan od organizatora predavanja Slobodan Šoškić.

On je naveo da i na kursevima za "voditelje jahte" vlada veliko interesovanje i da su polaznici i iz naše zemlje i regiona.
- Za organizovanje tog kursa potrebno je formirati grupa od pet do osam polaznika a za svaki od kurseva imamo i više od 20 zainteresovanih - rekao je Šoškić.

Prema njegovim rečima, uz ljude iz Srbije, veliko intersovanje za taj kurs vlada i među osobama iz Makedonije, BIH, Hrvatske a bilo je polaznika i iz udaljenih država sveta.

Šoškić je izrazio nadu da će nadležni brzo doneti neophodni pravilnik kako se zaintersovani za pohađanje kurseva uz stručno i kvalitetnu obuku ne bi upućivali u susedne države.

On je rekao i da se, u saradnji sa kolegama iz Norveške radi na obezbeđivanju specijalnog simulatora kako bi se proširila mogućnost obuke za razna zanimanja iz oblasti plovidbe.

Prema njegovim rečima, stručni tim je formiran a očekuje se i poseta Norveškoj kako bi se konkretizovale aktivnosti u vezi tog simulatora.
Od polovine 2007. na Vojnoj akademiji građani su mogli da pohađaju kruseve koji su organizovani u skladu sa međunarodnom konfencijom o standardima za obuku, izdavanje uverenja i vršenje brodske straže pomoraca. Te kurseve, u prethodnom periodu završio je veliki broj osoba iz zemlje i sveta, među kojima je bilo i političara, sportista, muzičara, lekara, ali i onih koji žele da pronađu posao.

Predavanja realizuju nastavnici Vojne akademije sa višegodišnjim plovidbenim iskustvom kao i spoljni saradnji - zapovednici brodova i kapetani duge plovidbe.
Skupština Srbije u novembru prošle godine usvojila je Zakon o pomorskoj plovidbi a po procenama, u Srbiji, koja nema mora, ima između 5.000 i 7.000 aktivnih pomoraca.

 Izvor: www.24sata.rs