Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Drugi brod iz Kine za crnogorsku pomorsku flotu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Drugi crnogorski teretni prekookeanski brod “21. maj”, koji je izgrađen u Kini, predat je danas u šangajskoj luci predstavnicima kompanije “Crnogorska plovidba”.Svečanosti predaje broda prisustvovali su crnogorski premijer Igor Lukšić i više ministara u vladi Crne Gore.

Lukšić, koji je kumovao brodu, kazao je da širenje crnogorske pomorske flote predstavlja poduhvat koji ima posebnu težinu, jer se dešava u trenutku kada se čitav svet suočava sa teškim vremenom ekonomske krize. 


- Jasna vizija vlade Crne Gore, odgovoran odnos prema bogatoj pomorskoj tradiciji i uverenje da će crnogorska pomorska industrija imati važnu ulogu u ostvarenju našeg ekonomskog rasta rezultirali su ulaganjima u obnovu flote -  naveo je on.
  

Lukšić je, kako je saopšteno iz crnogorske vlade, istakao da je obnova pomorske flote u funkciji daljeg razvoja Crne Gore. 


- Osnažili smo pomorstvo, osavremenili našu avio-flotu, a očekujemo i nove kompozicije vozova iduće godine. Uz ulaganja u infrastrukturu, sistematski ulažemo u saobraćaj kao granu koja, imajući u vidu geografske prednosti, svojim značajnim delom učestvuje u bruto domaćem proizvodu Crne Gore - kazao je on. 

 

Brod “21. maj” isti je kao i njegov prethodnik “Kotor”, koji je iz Šangaja isplovio sredinom januara. U pitanju su dva ista prekookeanska broda namenjena za prevoz rasutih tereta. Brodovi će ploviti pod crnogorskom zastavom i kompletna posada biće crnogorska. 


Oba broda su nosivosti 35.000 tona, dugački su 180, a široki 28 metara. Brodovi su crvene boje, a imaju po četiri dizalice i pet skladišta. Njihovu izgradnju finansirali su Kinezi, kreditom “Exim” banke po povoljnim uslovima. 


Ukupan iznos kredita za dva prekookeanska broda je 47,4 miliona dolara sa rokom otplate od 15 godina, periodom počeka od pet godina i fiksnom kamatom od tri odsto.

 Iz “Crnogorske plovidbe” je nezvanično najavljeno da će od kineskih kompanija naručiti još dva nova broda, čime će obnovljena crnogorska pomorska flota imati četiri nova broda.


Izvor: www.blic.rs