Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Међу најбољима у Србији

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Акција Савеза спорт за све Војводине и Покрајинског секретаријата за спорт и омладину „Укључи се у игру – на обалама река и језера“ по други пут је овог лета одржана у Ковину.

Такмичења су одржана на теренима поред језера Шљункара које је и градска плажа, а терене и само језеро одржавају спортски риболовци из овог места. Била је то прилика да поразговарамо с председником Удружења  спортских риболоваца „Дунав” Ивицом Јовчићем, уједно и тренером пионира и омладинаца. 

Спортски риболовци из Ковина су једно од најпознатијих и најбољих удружења у Србији, о чему сведоче бројне титуле и трофеји с домаћих и међународних такмичења. 

- Наше удружење има преко 550 чланова од тога је импозантан број дечака и девојчица школског узраста, њих 135. Ове године наша деца, школског узраста, по три дечака и девојчице, учествују на свим такмичењима и редовно освајају прва места и без премца су у региону. Наш омладинац Душан Богданов изборио је друго место на првенству Србије до 18 година и тиме избори место у  репрезентацији за наступ на Светском првенству у Словенији. Србија је освојила треће место иза Словачке и Енглеске. Што се нашег удружења тиче то је један од наших највећих успеха. Ми постојимо од 1959. године и један смо од оснивача Спортског риболовачког савеза Србије - каже Јовчић. 

Говорите о најмлађима, а видим велики брпј пехара у витрини из ове године које су освајали и сениори. 

- Сениорска екипа је, до сада, у овој години од шест такмичења, позивни купови, убедљиво освајала прва места на четири такмичења, у Аранђеловцу, Крагујевцу, Панчеву и Лазаревцу. Ипак, ми велику пажњу посвећујемо младима и наше манифестације, које се одржавају сваке године, ушле су и у туристичке мапе Војводине и Србије, као и у програм Спортског савеза Ковина, али и покрајине и Србије. Једна од наших највећих акција је „Удицом против дроге“ за децу школског узраста и ове године на теренима језера Шљункара имали смо најмасовније такмичење тог узраста у Србији где је био тачно 131 учесник. Свима је био обезбеђен доручак и пригодни поклони у виду штапова и риболовачке опреме и наравно медаље. 

Приметили смо да се у ковинском Дунавцу уређује врло модерна марина, а имате и веома леп клупски простор. 

- Зграду смо успели да преведемо на Удружење спортских риболоваца, а локал у којем је ресторан издајемо да бисмо преживели. То је довољно да измиримо режијске трошкове. А што се тиче одласка на позивне купове или зонска такмичења, првенства Војводине и Србије сналазимо се, а радимо и неке додатне послове, јер наш спорт је веома скуп. 

Ви одржавате и простор у Дунавцу, а бринете и о марини. Хоће ли ваш клуб имати неке користи од тога. 

- Трудимо се да имамо користи од тога. Још није донета никаква општинска одлука. Све што се тиче изгрдње марине поверено је нама, од тога како треба поставити понтоне и како ће пловила бити привезана за њих. Верујем да ћемо се изборити да запослимо бар једног човека због одржавања акваторијума, чишћења, скупљања смећа, јер све то некоме треба да се плати, па бар да ту имамо неку корист. 

Да се вратимо на успех Богданова. 

- Резултатом оствареним у Словенији он се пласирао директно на Светско првенство у Лиону, Француска, идуће године. И сада смо имали проблема око одласка у Словенију. Богданову је све обезбедио Риболовачки савез Србије, а за мене као његовог тренера морали смо да се сналазимо и много су ми помогли Спортски савез ковина и локална самоуправа с којима имамо одличну сарадњу. Јер, у спортском риболову, пецање на пловак, у Словенији смо имали пет дана тренинга и два дана такмичење. И током тренинга видело се да смо конкуренти за медаље, јер смо пратили и рад других, а такмичиле су се 23 екипе. Такмичења су одржана код Кршког, између три хидроелектране, од Радеча до Севнице, на Сави.  Места су заиста прелепа, а писте фантастично уређене, што нама у Србији недостаје. 

Шта вас очекује у наредном периоду. 

- Прва већа манифестација је Куп Ковина који се одржава сутра, где нам долазе екипе из 17 градова, по позиву, а међу њима ће бити и екипа из Српског Ковина из Мађарске, из Рац Келеа. Ми, као домаћини имаћемо три екипе, јер заиста имамо масовност и квалитет, а многи једва састављају своје екипе. Такмичење ће се одржати на Шљункари. 

Каква су очекивања. 

- Очекујемо пласман који доноси медаљу, значи међу прве три екипе. Важно је одрадити добро тренинге, воду познајемо, и важно је знати коју врсту рибе ћемо пецати, а то може да буде наша предност, каже на крају Ивица Јовчић.

Izvor: www.dnevnik.rs