Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Nemci planiraju da hidroelektranama na Moravi poplave Šumadiju i promene klimu u Srbiji

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Poseta Aleksandra Vučića Nemačkoj, trebalo bi da, pored nametanja Beogradu novih uslova za Kosovo, domaćinu obezbedi i unosan posao u hidro-gradnji na Velikoj Moravi. U pitanju je hidroelektrana “Morava”, koja bi mogla znatno da promeni klimu u Šumadiji, ali i poplavi najplodniju srpsku poljoprivrednu zemlju.

Postavlja se pitanje da li je Srbiji pored nove hidroelektrane u najavi “Drina” (koja ispunjava prirodne uslove za neometan rad i izgradnju) i “Đerdap 3″, potrebna i ova na Moravi i u čijem je interesu da se ona sagradi?

“U Berlinu ćemo potpisati zajedničku izjavu o Termoelektrani ‘Nikola Tesla-B3′ i ‘Moravi’ i ‘Drini’ o tome da oni ulože 1,2 milijarde evra u TENT B3 i zatim više od milijarde u hidro-potencijale, a da mi to vraćamo ne novcem nego kroz zelenu energiju”, rekao je Vučić novinarima nakon obeležavanja 130 godina diplomatskih odnosa Srbije i Japana.

Vučić je kazao da je za realizaciju ovih projekata potrebna i brza izgradnja “Đerdapa 3″, ali, dodao je, “o tom potom”. 

On je kazao da će susret u Berlinu biti na visokom nivou i da je zahvalan nemačkoj strani što je toliko pažnje posvetila Srbiji. 

Vučić je naveo da će razgovarati s ministrom za ekonomski razvoj i saradnju Dirkom Nibelom, kao i s najznačajnijim ljudima iz privrednih i ekonomskih resora, a na najvišem nivou biće primljen i u ministarstvu odbrane te zemlje. 

Kako je rekao, razgovaraće i sa savetnikom nemačke kancelarke Angele Merkel za spoljnu politiku i bezbednost Kristofom Hojzgenom. 

Na pitanje kako objašnjava to što on sa jedne strane putuje u Nemačku, a predsednik Srbije Tomislav Nikolić uskoro u Rusiju, Vučić je ponovio da Srbija želi ulazak u EU, ali i bolje odnose sa svim zemljama sveta, posebno onim važnim, poput Rusije i SAD. 

“To je normalna, ozbiljna i racionalna politika. Mi smo mala zemlja, mali ali ponosni narod koji mora da opstane i uradi sve za bolji život svojih građana”, izjavio je Vučić. 

On je potvrdio da će tema današnje sednice vlade biti obnavljanje memoranduma o energetskoj saradnji Nemačke i Srbije, ali i o “nekim novim delovima tog memoranduma”, kao i o sporazumima koji će biti potpisani tokom njegove posete Nemačkoj oko saradnje nemačke energetske kompanije RWE i Elektroprivrede Srbije.

Izvor: www.srbin.info