Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Novi Sad: Dogovor odblokirao Dunav

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Zaposleni u „Dunav grupa agregatima“ prekinuli osmodnevnu blokadu Dunava. Plate stižu u sredu, ali ako ih ne bude, radnici prete nastavkom protesta

RADNICI „Dunav grupa agregata“, koji su, zbog neisplaćenih šest zarada, nepovezanog radog staža, kao i neoverenih zdravstvenih knjižica, nedelju dana sa šest brodova blokirali Dunav, na 1254. kilometru, kod Novog Sada,u sredu bi trebalo da dobiju deo zarada. Ovakvo rešenje, dogovoreno je kasno preksinoć, tako da su, juče ujutro, brodovi uklonjeni sa plovnog puta, a blokada je prekinuta. 

Sporazum o isplati zarada, koji je, kako objašnjava Novica Cvetković, predstavnik radnika „Agregata“, podrazumeva da radnici danas dobiju četiri zaostale plate i isto toliko hranarina, dok bi ostali dugovi trebalo da budu isplaćeni do 5. novembra. 

- Prihvatili smo ovaj sporazum sa vlasnikom firme Dušanom Borovicom, posle višesatnih pregovora, na jednom od naših brodova, u kojima su učestvovali Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, i Ivica Tončev, savetnik predsednika Vlade Srbije, Pavle Galić, pomoćnik ministra saobraćaja, kao i visoki policijski rukovodioci - navodi Cvetković. - Sporazum smo prihvatili samo zbog toga što njegovo izvršenje garantuju upravo najviši državni funkcioneri. 

Kako objašnjava Cvetković, upravo Tončev je rekao kako je u državnoj kasi obezbeđen novac za isplatu duga „Dunav grupa agregatima“, za urađene poslove na regulaciji korita Tise. 

- Nadamo se da će novac stići na naše račune - kaže Cvetković. - Ako ne stigne, nema nam druge, nego da ponovo pokrenemo brodove i blokiramo Dunav. 

Cvetković napominje da su radnici i ranije dobijali slična obećanja, koja nikad nisu bila poštovana. Zaposleni u „Agregatima“, podsećamo, zbog neisplaćenih zarada, Dunav su blokirali i u aprilu. Tada su, uz posredovanje pokrajinskih organa, postigli dogovor o isplati dela duga. Posle toga, međutim, isplate zarada su ponovo stale, pa su se zaposleni, posle nekoliko dana protesta, dogovorili sa poslodavcem o isplati četiri minimalne zarade. 

Ovaj dogovor, međutim, nije ispunjen, pa su se radnici ponovo odlučili na radikalnu meru - blokadu Dunava, koja je juče okončana posredovanjem republičkih vlasti.

Izvor: www.novosti.rs