Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Nemački ronioci istražuju izvore u Srbiji!

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Grupa od desetak ronioca boravila je početkom meseca u selu Krupaja, u opštini Žagubica kako bi ispitala vrelo Krupajske reke i kako bi se spustili na dubinu od 140 metara.

Prema rečima Darka Petkovića koji je rođen i živi u Nemačkoj, ova ekspedicija pod nazivom “Project Serbia” je organizovana od strane članova ronilačkog kluba “Cave base exploration” iz Nemačke.

 

- Među našim članovima ima doktora, advokata, inžinjera... Ovakvo ekstremno speleo ronjenje je naša strast i mi se time bavimo godinama. Ovo je treći put da dolazimo u Srbiju. Uglavnom pratimo Kraške planine u kojima ima dubokih izvora. 

Trenutno radimo ispitivanje Krupajskog vrela. Veliku pomoć su nam pružili ronioci iz Srbije, koji su nam dali mapu samog vrela - kaže Petković i navodi planove svoje ekipe. 
- Ronici iz Srbije su se spustili najviše do 123 metra, a mi ćemo pokušati da dosegnemo 140 metara. Trenutno vršimo zarone u samom vrelu gde ćemo postaviti komoru za dekompresiju i gde ćemo obeležiti staze, a zatim na smenu nastavljamo sve dublje - navodi Petković i dodaje da sve rezultate koje budu prikupili dostaviće nadležnom ministarstvu naše zemlje.

- Ovo je fantastičan sport u kome bukvalno prelazite u jedan drugačiji svet. Izvori i vrela u Srbiji su dosta neispitani i kao takvi nama predstavljaju pravii zazov - navodi Petković dok se priprema da sa kolegom iz Nemačke obavi prvi zaron.

Ovakvi ekstremni zaroni su veoma dugi i traju po nekoliko sati. Ronioci borave na velikim dubinama, a na tzv.”dubinskim punktovima” postavljaju boce sa različitom mešavinom gasova koje im služe za disanje na različitim dubinama.
Nakon Krupajskog vrela ovi ekstremni ronioci će obići i vrela u okolini Niša. 
Izvor: www.alo.rs