Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Ustavni sud stopirao i konkurs za splavove

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Javni konkurs grada Beograda za izbor korisnika mesta za postavljanje splavova, koji je raspisan još 7. marta, obustavljen je odlukom Ustavnog suda. Proces utvrđivanja njegove zakonitosti rezultat je inicijative vlasnika splavova koji smatraju da je grad bespravno na sebe preuzeo nadležnosti koje pripadaju isključivo Vladi Srbije.

NADLEŽNOST - U Upravi za vode Sekretarijata za komunalno-stambene poslove kažu da još nisu dobili zvanično saopštenje Ustavnog suda, ali poručuju da će poštovati svaku odluku koja bude doneta. 

- Poštovaćemo odluku Ustavnog suda, ali i pred njim pravno braniti stavove koje smo u ovom postupku imali - navode u ovom sekretarijatu. 

Većina vlasnika splavova na beogradskim rekama, nezadovoljna uslovima, bojkotovala je ovaj konkurs, pa je za 69 mesta na potezu desne obale Dunava (od budućeg Kineskog mosta do ušća Save) i leve obale Save (od Brankovog mosta do Ušća) stiglo tek 11 ponuda. Upravo tih 11 vlasnika, koji su na konkursu dobili mesto, trenutno su u najgoroj situaciji jer su uplatili depozit od dva miliona dinara. Prema rečima advokatice Vesne Josić, predstavnika pobunjenih vlasnika splavova, oni su sada “na ledu”. 

- Ne znam da li su potpisali ugovore, ali procedura još traje. To znači da se sve zamrzava i da oni niti imaju osnov da traže povraćaj novca, niti grad može da im obezbedi ta mesta. Novac bi mogli da traže jedino ako sam grad poništi konkurs koji je, po našem mišljenju, sve vreme bio nevažeći - kaže Josićeva. 

Prema njenim rečima, grad je prilikom uvođenja dažbina učinio više nepravilnosti, što je odlukom Ustavnog suda i potvrđeno. Iz grada se povodom ove odluke niko nije obratio javnosti, a na pozive naših novinara nadležni nisu odgovarali.
Izvor: www.24sata.rs