Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Vest o ledenoj zimi pogrešno prevedena?

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Vest da nas čeka najhladnija zima u poslednjih 1.000 godina nije tačna. "Ako je predviđena prosečna jutarnja temperatura minus dva, ne možemo da pričamo o ledenom dobu", kažu u RHMZS, piše Smedia portal.

Pre pet dana pojavila se vest da će zima koja nam predstoji biti jedna od najhladnijih u poslednjih 1.000 godina.

Prema pisanju pojedinih medija, Evropski meteorološki centar je saopštio da će živa na termometru ići do tridesetog podeoka ispod nule.

Međutim, iz Hidrometeorološkog zavoda Srbije kažu zda je ta informacija "pogrešno prevedena“.

"Podaci kojima mi u RHMZ raspolažemo dolaze nam i iz Evropskog meteorološkog centra i iz još desetak cenatra iz celog sveta", kaže za S media portal prognostičar Branko Bjelić iz RHMZ.

"Nijedan jedini centar nije dao takvu prognozu, tako da je najverovatnije greška nastala u prevodu. Prema dugoročnoj prognozi, u Srbiji nas zimski meseci neće ostaviti zaleđene, a zima neće biti ni upola "jaka“ kao prošle godine."

"Zima bi trebalo da bude u granicama proseka. Srednja zimska temperatura kretaće se od jedan do šest stepeni. Na primer, u Beogradu će jutarnja temperatura u proseku biti minus dva, a prosečna najviša dnevna oko pet stepeni. Najhladniji deo zime biće druga polovina januara."

Prognostičar Bjelić kaže da će i snega biti manje:

"Prošla zima bila je jako hladna u drugoj polovini i bilo je dosta snega. Ona je bila jedna od najhladnijih u poslednjih 30 godina. Ova neće biti ni nalik onoj prethodnoj."

Izvor: www.vesti-online.com