Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Širi se Luka Novi Sad

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Nadležni u ”Luci Novi Sad” pripremaju se za proširenje kapaciteta na obali. Pristanište i na Dunavu. Ulagač iz Emirata.

ZEMLjIŠTE na obali Dunava u Novom Sadu, nedaleko od “Termoelektrane-toplane”, ukupno 88 hektara, i zvanično je dodeljeno “Luci Novi Sad”, potvrdio je “Novostima” Milenko Milivojević, direktor ove kompanije. 

Ovo zemljište, dodaje Milivojević, biće iskorišćeno za proširenje lučkih kapaciteta, odnosno za to da Novi Sad dobije još jedno mesto za pristajenje brodova i pretovar robe. 

- Novi Sad će, tako, praktično, uz luku na kanalu DTD, dobiti lučko postrojenje na Dunavu, i to će sigurno biti vrlo velika investicija - najavljuje Milivojević. - Samim tim, smatram da saradnju sa potencijalnim partnerima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja je pominjana, treba usmeravati u tom pravcu, a ne u pravucu prodaje luke.

Prilikom posete delegacije Srbije Ujedinjenim Arapskim Emiratima, podsećamo, bila je pominjana i moguća prodaja “Luke Novi Sad”, koju bi partneri iz Emirata iskoristili kao terminal za isporuku pre svega poljoprivrednih proizvoda. 

- Još uvek nema zvaničnih kontakata sa ulagačima iz Emirata - kaže Milivojević. - Prodaje ili preuzimanja “Luke Novi Sad”, to mora da se zna, ne može da bude, pošto je zakon nedvosmislen. Za državu Srbiju lučki akvatoriji i luke, tretiraju se kao imovina od posebnog interesa, i pod punom su zaštitom. Naravno, kao investitori, partneri iz bilo kog dela sveta su više nego dobrodošli. 

Kao strateški partner za “Luku Novi Sad”, sa kojim bi ova kompanija ulazila uprojekte proširenja i osavremenjivanja kapaciteta, odnosno, izgradnje silosa za žitarice kapaciteta 30.000 tona ili terminala za kontejnerski transport, odnosno, za pretovar kontejnera dužine od 10 do 40 stopa, podsećamo, pominjani su privrednici iz Azerbejdžana, a takođe i iz Rumunije. 

- Ovi projekti još uvek su “na snazi”, iako su kao partneri “otpali” Azerbejdžan i Rumunija - kaže Milivojević. - Naravno, možemo da ih promenimo, i prilagodimo, pošto verujem da Arapi, ako krenu da se bave zemljoradnjom u Vojvodini, neće biti zainteresovani za žitarice, već će gotovo sigurno gajiti voće i povrće, pa će im samim tim trebati i kapaciteti za čuvanje i transport ovakve vrste robe.

Izvor: www.24sata.rs