Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

И Дунав свој рафтинг има

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Дан Дунава се обележава 25. јуна, али важно је знати да се потенцијали и благодети Дунава могу искористити током читаве године, истакла је портпаролка Туристичке организације Новог Сада Тихана Видаковић на  конференцији за новинаре под називом "Туризам на Дунаву ипак постоји".

Однос према Дунаву, заштите  коришћења што сетиче, на ниском је нивоу, напоменуо је помоћник директора за културни туризам ТОНС- а Радован Јокић  и додао да је неопходна већа подршка градских власти оснивачима пројеката на реци, а то су Дунавски рафтинг и Дунавска спајалица, јер је преко њих најлакше презентовти дунавски туризам. 

Организација Дунавски рафтинг постоји већ четири године и једина у земљи омогућава авантуристички туризам, обилазак ада, ритова и Дунавских рукаваца. Оснивач Дунавског рафтинга Александар Ћирић представио је дневне и целодневне туре и излете на Дунаву. 

- Постоји тура бродом катамаран до "Љубавног острва". Кануом се започиње низводни спуст кроз Футошки дунавац, прелазак Дунава и обилазак "Љубавног острва" и Беочинске аде, где се организује ручак на "Пливајућем острву". После ручка наставак веслања преко Раковачког дунавца и "Новосадске капије" до Штранда. 

Друга тура подразумева спуст кануом ка Петровардинској тврђави, обилази се Шашићева ада, Мајмунац, Сремски Карловци и увеслава се у Птичији дунавац. На усидреном броду "Пливајуће острво" организује се ручак уз лагану пловидбу узводно ка Штранду - описао је дневне туре Ћирић. 

Поред дневних тура, постоје и целодневне туре од Новог Сада до Сланкамена и од Бачке Паланке до Новог Сада.
Међу излетима је напопуларији до Новосадске капије где се посматра залазак сунца, у којем је до сада уживало преко 2.000 суграђана. 

Менаџер Дунавског рафтинга Слободан Трифковић рекао је да трају преговори о набаввци туристичког брода за панорамско разгледање града. 

Што се тиче Дунавске спајалице, настала је као идеја да усамљене људе споји на Дунаву и природном окружењу, казала је ауторка Сања Николић. На сајту ове организације постоји упитник који помаже да се направе групе које ће пловити заједно. Грађани који желе да искусе пловидбу Дунавом, веслање, спуст у кануима и остале благодети речног туризма могу да се јаве на број телефона 062/961 -0339. 

Izvor: www.dnevnik.rs