Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Brodovi plove Savom

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Sava kod Šapca i danas je u blagom porastu, ali daleko od nivoa redovne odbrane od poplava. Ovakav vodostaj reke, ide na ruku i brodarima i ribolovcima.

Posle nekoliko meseci, Savom ponovo plove teretni brodovi. Vodostaj reke koji je za poslednjih sedam dana porastao za dva metra, olakšao je dopremanje rasutog tereta u šabačku industrijsku zonu i utovar piritne izgoretine koja baržama stiže do kineskih čeličana.

 

"Za nas viši vodostaj reke Save znači da možemo da radimo, da možemo da obavimo posao na vreme i završimo evakuaciju piritne izgoretine u što kraćem periodu sa lokacije Šabac, Orašac-Jan Tai u Kini", kaže Vladimir Srdanović iz "Eliksir grupe". 

Iako stručnjaci procenjuju da će nivo reke i u naredna dva dana biti u blagom porastu, ne očekuje se da vodostaj bude veći od 205 centimetara, što je za dva metra niže od nivoa kada se proglašavaju mere redovne odbrane od poplava.

Aleksandar Stojković, načelnik Odeljenja  za vanredne situacije Mačanskog okruga kaže da su oni spremni, posebno Sektor, opštinski i gradski štabovi.

"Bez obzira na stanje i poplavni talas iz Slovenije i Hrvatske, mi za sada nemamo problema i nadamo se da će tako i ostati", kaže Stojković.

Slična situacija je i na Savi kod Sremske Mitrovice, a već za vikend najavljena je stagnacija vodostaja.

Izvor: www.rts.rs