Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Za poplave izdvojen dodatni novac

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Republički štab za vanredne situacije doneo je odluku o izdvajanju dodatnog novca za prevenciju poplava na vodama prvog reda - velikim rekama. Stanje nasipa na rekama loše, ne zna se ko sanira klizišta.

REPUBLIČKI štab za vanredne situacije, kojim je predsedavao premijer Ivica Dačić, doneo je u utorak odluku o izdvajanju dodatnog novca za prevenciju poplava na vodama prvog reda - velikim rekama. Zbog sve više elementarnih katastrofa odlučeno je da se pored nacionalnog centra za vanredne situacije u Nišu formira još pet regionalnih centara i to: u Zaječaru, Užicu, Loznici, Vranju i Novom Sadu. 

U Sektoru za vanredne situacije zadovoljni su što se problemi više ne guraju pod tepih. 

- Taj problem neprestano se pogoršava u poslednjih 20 godina zbog sve manjeg budžeta za izradu novih i popravku starih nasipa i vodoutvrda - kaže za “Novosti” Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije. - Sad su obezbeđena dodatna sredstva Direkciji za vode za najelementarnije potrebe, ali ovaj problem i dalje ostaje na dnevnom redu. 

Na sednici štaba je prihvaćen i predlog izmene zakona koji se odnose na sanaciju klizišta, jer trenutno vlada pravi galimatijas u toj oblasti. 

- Iako je 21 odsto zemljišta Srbije podložno klizanju i registrovano je 3.200 aktivnih klizišta iz postojećih zakona uopšte nije jasno ko treba da ih sanira - kaže Marić. - Usvojen je Predlog za izmenu zakona, kojim će se precizno definisati ko je zadužen za sanaciju klizišta. 

Razmatran je i problem sistema za javno uzbunjivanje koji je poslednji put obnovljen 1985. pa od 1.300 sirena radi oko 900, ali tek ako neko stigne do njih i zavrti ručicu uređaja. 

- Sistem nije automatizovan što je nonsens u 21. veku - kaže Marić. - Potrebno je oko 185 miliona dinara za dovođenje sistema u red. 

Na sednici je analizirano i funkcionisanje štabova za vanredne situacije na svim nivoima, od opštine do države. 


Izvor: www.novosti.rs