Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Topola: Sa jezera i pecaroši razjureni

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Pecaroši iz ribolovačkog društva „Klen“ više tamo ne pecaju, a u katastarske knjige jezero nije ni upisano, u smislu zakona o vodama, već kao poljoprivredno i šumsko zemljište u svojini Republike Srbije.

Iz pravca Beograda, na samom ulazu u Topolu, sa desne strane prostire se Topolsko jezero okruženo šumom. Mogući predivan prizor građani Topole ali i posetioci mogu odmah da zaborave. Jezero je zapušteno, prljavo, a čak je i pecanje na njemu zabranjeno. 

Pecaroši iz ribolovačkog drustva Opštinske organizacije sportskih ribolovaca „Klen“ iz Topole najviše žale za neiskorišćenim potencijalima jezera. Oni više na tom jezeru ne mogu ni da uživaju u pecanju. 

Nije nikada bilo previše ribe, jer je prljavo, ali voleli smo da se družimo, zabacimo udicu, pa nekad se desi i da nešto ulovimo. Sada nam je i to zabranjeno – kaže Miroslav, topolski pecaroš. 

Jezero je na površini od oko dva i po hektara i mnogi tvrde da je njegova sanacija neophodna. Da je jezero zagađeno, to svi vide, međutim mnogi ne znaju zašto je to tako. 

U blizini jezera nalazi se naselje Ljubeselo koje nema rešeno pitanje otpadnih voda i putem kanala pored puta indirektno ulazi u jezero i zagadjuje ga – objašnjava Violeta Govedarac, pravnica javnog preduzeća Direkcija za izgradnju opštine. 

Više od 50 procenata građana koji su učestvovali u anketi Šumadijapressa u Topoli misli da je jezero najmanje iskorišćen resurs ovog grada. 

Građani misle i da, pored pecanja jezero može da bude i prava mala turistička atrakcija. U anketi su se našli i predlozi kako bi se jezero moglo iskoristiti, a građanima je čini se najzanimljivija mogućnost dobrog provoda pored vode. 

Pravljenje splavova na kojima bi se uživalo u hrani i piću, građani kažu da bi bila najbolja investicija. Nabavka malih čamaca i pedalina za decu i odrasle bi takođe bio lep način da se provede dan, a Topolci tek na treće mesto stavljaju kupanje u jezeru. 

Ipak, čini se da će stanovnici ovog šumadijskog gradića još dugo čekati da pecaju, druže se ili čak kupaju u jezeru jer prema urbanističkim planovima nije dozvoljena gradnja bilo čega, na primer splava na jezeru, mada u Direkciji za izgradnju kažu da se može se graditi u okolini i blizu jezera. 

Bilo kako bilo, sve dok se ne reši pitanje otpadnih voda iz naselja Ljubeselo i ne pročisti jezero, verovatno se niko neće naći da gradi ni u samoj blizini jezera, a i na kupanje i pecanje možemo da zaboravimo.

Izvor: www.sumadijapress.co.rs