Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Aleksandrovačko jezero: Led i alge ugušile ribu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Inspekcija istražuje uzrok velikog pomora riba u Aleksandrovačkom jezeru.

VRANjE - Na Aleksandrovačkom jezeru prema prvoj proceni uginulo je više od jedne tone ribe, uglavnom mlađi. Stručnjaci smatraju da se to dogodilo zbog niske temperature, leda i nedostatka kiseonika, ali epilog najnovijeg incidenta na ovom jezeru daće rezultati analize kojom će se baviti čak tri inspekcije, veterinarska, ekološka i ona za zaštitu životne sredine. 

- Tek kad led okopni znaćemo prave rezultate ove ekološke katastrofe, a bojim se da je stradao kompletan riblji fond - kaže Žikica Antanasijević, gradski većnik zadužen za ekologiju i zaštitu životne sredine. 

Bojana Veličkov, zamenica gradonačelnika kaže da je pregled uzoraka ribe koja je rađena u Veterinarskoj stanici, pokazao da nije reč o zarazi već o gušenju ribe, koja je stradala od nedostatka kiseonika. 

- U toku jučerašnjeg dana stigli su i rezultati ispitivanja sa Instituta "Jaroslav Černi" u Beogradu, koji su pokazali prisustvo modrozelenih algi u jezeru, koje takođe utiču na nedostatak kiseonika. Gradska uprava će se oglasiti kada kompletira sve analize - kaže Veličkov. 

Da nije samo led problem kažu i iz asocijacije Veternica - Vlasina iz Leskovca, koja gazduje vodama Pčinjskog okruga od 2001. godine. 

- Indikativno je da u jezeru postoje riblje vrste poput amura, tolstolobika i soma, kojima nismo poribljavali jezero, a mi smo jedini ovlašćeni za te poslove - kaže Žika Stojiljković iz asocijacije Veternica - Vlasina.



Izvor: www.novosti.rs