Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Rečna policija bez čamca

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Patrole na vodi uz reku Savu, Policijske uprave u Šapcu, već godinama rade bez čamca. Ipak, kao kažu, hitne intervencije obavljaju uspešno i bez osnovnih sredstava za rad.

Da bi u poslednjoj akciji spasao davljenika koji je skočio sa Novog mosta u Savu, Zoran Jevtić policajac Policijske uprave u Šapcu kaže da je pozajmio čamac sa obale. U akciju odlazi ko se zatekne, a dobar policajac, dodaje, mora da obavi zadatak i u nemogućim uslovima. 

"Bitno je odraditi posao, adekvatno i stručno, izvući utopljenika. Bilo je teško, u jednom trenutku i nepristupačno, zbog niskog vodostaja, malo smo veslali i na pet-šest metara do utopljenika morao sam, iako je hladno, da zagazim u vodu", kaže Zoran. 

Od ukupno pedeset suicida u prošloj godini u šabačkom kraju, nekoliko je bilo na reci. Policajci, vozači motornog čamca, rade uz pomoć građana, koji, osim dojave o pokušaju skoka sa mosta, nude i čamac na uslugu. 

Posebno rizični dani na Savi su maturske večeri, kada mladi, posle žurke, odlaze na noćno kupanje. 

"Radimo kad je najnužnije, kad su u pitanju ljudski životi, kad je u pitanju veća imovina, kao što su nasukani brodovi, i to bez ikakvih sredstava, jer plovila na vodi nemamo", kaže Radisav Simić, oficir PU u Šapcu. 

Nekada su policajci u Šapcu provodili 150 dana na vodi. Sada im je najbiži službeni čamac tek u Beogradu. Ima primera u Srbiji i da je čamac za rečnu policiju kupila lokana samouprava, kao u Smederevu i tako zaštitila i imovinu i građane.

Izvor: www.rts.rs